c S
Pred DZ glasovanje o predlogu zakona o izbrisih v bankah 22.10.2019 11:42 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Pred DZ je danes tretje branje predloga zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah in glasovanje o njem. Če bo predlagano besedilo sprejeto, bo Banka Slovenije vložila pobudo za oceno njegove ustavnosti, a so na ministrstvu za finance prepričani, da imajo v odgovor ustavnemu sodišču pripravljene dobre argumente.

Tveganja za ustavno presojo se v predlogu zakona odpirajo na več področjih. Banka Slovenije prereka rešitev, da bo ona financirala morebitno dosojene odškodnine, v morebitnem neskladju z ustavo pa so še določilo o razkritju identitete vlagateljev ob izplačilu morebitno dosojene odškodnine, omejitev višine odškodnine in posebno pavšalno nadomestilo za male nepremožne vlagatelje.

DZ bo danes razpravljal še o predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva zvišanje najnižje bruto urne postavke za študentsko delo s 4,89 na 5,40 evra, ter o predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, po katerem se bodo lahko podaljšale koncesije prevoznikom v javnem potniškem prometu za dve leti, prinaša pa tudi brezplačne prevoze študentom invalidom.

V obravnavi bo še predlog novele zakona o poslancih, pod katerega se je sprva podpisalo 74 poslancev, a mu je večina poslanskih skupin zaradi očitkov o privilegijih medtem že odrekla podporo.