c S
Vlada tudi s konkretnimi investicijami v infrastrukturo na področju dolgotrajne oskrbe 21.10.2019 16:20 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Premier Marjan Šarec je na seji DZ komentiral očitke v poročilu računskega sodišča glede nesorazmerne višine stroškov za analize rešitev na področju dolgotrajne oskrbe. Kot je pojasnil, je 74,5 milijona evrov denar za konkretne investicije v infrastrukturo, le del tega je namenjen preizkusom ustreznosti rešitev na področju dolgotrajne oskrbe.

Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da je vlada 74,5 milijona evrov namenila zgolj za projekte, ki naj bi zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne. Po njihovi oceni je to nesorazmeren strošek v primerjavi s potrebnimi sredstvi za zagotovitev manjkajočih zmogljivosti.

Poslanka SDS Karmen Furman je v poslanskem vprašanju opozorila, da bi se s temi sredstvi lahko zgradilo 10 domov za starejše. S petimi milijoni evrov, kolikor je v letu 2020 predvidenih v ta namen, pa ne bo mogoče zgraditi niti enega, je opomnila.

Šarec je pojasnil, da je 74,5 milijona evrov namenjenih za konkretne investicije; ne gre za porabljen, pač pa za načrtovan denar, in to ne za neke papirnate študije, pač pa za konkretne investicije v infrastrukturo. Le del tega je po njegovih besedah namenjen tudi za preizkuse ustreznosti rešitev na področju dolgotrajne oskrbe. Gre za projekt transformacije socialno-varstvenega zavoda na Krasu ter centra za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem. Na ta način bo po napovedi premierja zagotovljenih 140 novih mest.

Načrtujejo tudi projekt sofinanciranja infrastrukture skupnostnih storitev, s katerim želijo zagotoviti izboljšano ponudbo storitev za starejše in njihove svojce. V okviru projekta je predvidenih 30 dodatnih enot. V letošnjem in prihodnjem letu bo s pomočjo sredstev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovljenih 80 dodatnih mest v obstoječih domovih za starejše, predvsem za osebe z demenco, je navedel Šarec.

Prav tako bo v naslednjih letih na podlagi javnega razpisa za podelitev koncesij v domovih predvidoma zagotovljenih 600 novih postelj. Večino dodatnih kapacitet oz. novih domov za starejše gradijo koncesionarji. Na podlagi razpisa, objavljenega leta 2017, se do konca 2020 pričakuje še dodatnih 538 mest. K namenski porabi sredstev nas napeljujejo evropske smernice razvoja na tem področju, je poudaril Šarec.

Premier je komentiral tudi očitek o nizkih sredstvih, namenjenih za domove za starejše. Kot je pojasnil, bodo prihodnje leto namenili pet milijonov evrov za vlaganja v domove za starejše. Znesek po njegovih besedah ni simboličen, sploh ob dejstvu, da je leta 2016 vlada v ta namen zagotovila 345.000 evrov, leto pozneje pa sploh ničesar. Ministrstvo za zdravje poleg tega razpolaga z nekaj manj kot 23,7 milijona evrov za projektne aktivnosti na področju dolgotrajne oskrbe.

V Sloveniji sicer nimamo enotne sistemske ureditve na področju dolgotrajne oskrbe, zato se soočamo z razdrobljenostjo in neenakostjo dostopa do storitev. Ravno zato potrebujemo zakon o dolgotrajni oskrbi, je na seji DZ dejal premier Marjan Šarec. Kot je pojasnil, ministrstvo za zdravje sledi normativnemu delovnemu programu vlade, ki kot skrajni rok za sprejetje zakona določa april 2020.