c S
Želimo si okrepiti sodelovanje s Kitajsko 21.10.2019 13:33 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Kitajska je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v Aziji, sodelovanje pa si želimo še okrepiti. Kot je danes v DZ dejal premier Marjan Šarec, je treba za okrepitev izvoza na Kitajsko identificirati nove tržne niše za izdelke visoke dodane vrednosti, ki bodo prenesli strošek transporta in tudi tamkajšnje konkurence.

Šarca je o sodelovanju s Kitajsko na današnjem začetku redne oktobrske seje spraševal poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Slovenija ni vključena v pobudo Kitajske za oživitev nekdanje svilne poti med Evropo in Kitajsko, je dejal Jelinčič in vprašal, kako se bo naša država glede na svoj položaj vključila v to novo svilno pot, tako da nas ne bodo odrinili na stran.

Slovenija je novembra 2017 ob robu vrha Kitajske ter vzhodno- in srednjeevropskih držav v Budimpešti podpisala krovni dokument o tej pobudi, je spomnil Šarec. Kitajska je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v Aziji, lani se je obseg blagovne menjave povečal za 12 odstotkov, rast se nadaljuje tudi v letu 2019, je povedal.

Na kitajskem trgu so prisotni konkretni slovenski produkti, med njimi je premier izpostavil mleko, med, ribje konzerve, perutnino, svinjino, vino, zdravila ... "Za okrepitev slovenskega izvoza na Kitajsko je treba identificirati nove tržne niše za izdelke visoke dodane vrednosti, ki bodo prenesli strošek transporta in tudi konkurence na kitajskem trgu," je dodal.

Sodelovanje želimo po njegovih besedah okrepiti predvsem v transportu in logistiki, visokih tehnologijah, turizmu, živilski industriji, novih materialih, alternativnem pridobivanju energije, ravnanju z odpadki in vodami. "Je pa treba še povedati, da večje države EU niso preveč naklonjene sodelovanju v tej pobudi, ampak Slovenija bo pač ravnala tako, kot je v slovenskem interesu," je zagotovil.

Sicer pa bomo po njegovem mnenju največ naredili, če bomo zgradili drugi tir železniške proge Divača-Koper in postali konkurenčnejši ter s tem omogočili tudi večji pretovor. "Zato, da bo Luka Koper lahko polnokrvno delovala," je pribil Šarec.