c S
Cene industrijskih proizvodov septembra nespremenjene 21.10.2019 11:18 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - V Sloveniji so cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih septembra v primerjavi z avgustom v povprečju ostale nespremenjene. Na letni ravni so se dvignile za 0,4 odstotka, je sporočil statistični urad.

Na mesečni ravni so se najbolj ali za 0,9 odstotka povečale v proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja, najbolj ali za 3,2 odstotka pa zmanjšale v drugih raznovrstnih predelovalnih dejavnostih.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trgih držav v evrskem območju, so bile septembra v povprečju višje za 0,2 odstotka. Cene tistih, ki so bili prodani na trgih zunaj evrskega območja, pa so bile za 0,3 odstotka nižje.

Med skupinami dejavnosti po namenu porabe so se malenkost zvišale cene energentov in proizvodov za investicije, medtem ko se cene proizvodov za široko porabo in cene surovin niso spremenile.

Na letni ravni so se cene proizvodov, prodanih na domačem trgu, povečale za 2,1 odstotka, medtem ko so se cene proizvodov, prodanih na tujih trgih, znižale za 1,3 odstotka. Cene proizvodov, prodanih v evrskem območju, so se znižale za 1,5 odstotka, prodanih na trgih zunaj območja pa za 0,8 odstotka.

V enem letu so se najbolj izrazito povečale cene v oskrbi z električno energijo, in sicer za 16,2 odstotka, zmanjšale pa cene v proizvodnji kovin, za 5,4 odstotka.