c S
Agencija začenja z izplačili subvencij za kmetijska območja z omejitvami 20.10.2019 11:26 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo v ponedeljek začela z obračunavanjem predplačil za ukrep plačil območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami za letos. Plačila bodo izplačana v dveh delih, ta mesec jih bo za okoli 10 milijonov evrov, novembra pa za približno 20 milijonov evrov.

Kot je objavila agencija na spletni strani, bo namreč izdala odločbe za prvi del izplačila v višini 75 odstotkov pripadajočih sredstev za posamezno kmetijo.

Posebnega razloga za izplačilo v dveh delih, kar je letos novost, sicer ni, vendar pa evropska uredba dopušča predplačila in letos je agencija to možnost izkoristila.

Agencija bo po 1. decembru začela z redno izdajo odločb za območja z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami, dinamika izdaje rednih odločb pa bo potekala v skladu z razpoložljivimi sredstvi za njihovo izplačilo.

Agencija je lani za ukrepe izvajanja kmetijske politike v Sloveniji namenila skoraj 315 milijonov evrov. Za kmetije na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost je bilo izplačanih za približno 42 milijonov evrov subvencij.