c S
Na Koroškem razburja načrtovana pripojitev Stanovanjskega podjetja Ravne republiškemu skladu 20.10.2019 11:24 Ravne na Koroškem, 20. oktobra (STA) - Na Koroškem del javnosti razburja načrt vlade, da se Stanovanjsko podjetje Ravne skupaj s trboveljskim podjetjem Spekter pripoji Stanovanjskemu skladu RS. Kako bo to potekalo, še ni znano, Stanovanjsko podjetje Ravne pa medtem s sporočilom na svoji spletni strani uporabnike miri, da se podjetje ne ukinja.

Osnovna dejavnost Stanovanjskega podjetja Ravne je gospodarjenje in upravljanje z nepremičninami in z njimi povezane poslovne dejavnosti. Podjetje, ki ima 29 zaposlenih, na območju Koroške in Gorenjske upravlja več kot 10.000 stanovanj.

Kako bo načrtovana pripojitev potekala in kaj bo prinesla, za zdaj ni znano. Vlada je kot ustanovitelj Stanovanjskega sklada RS lani sprejela sklep, s katerim je skladu naložila pripojitev hčerinskih družb Stanovanjsko podjetje Ravne in Spekter iz Trbovelj. V začetku oktobra letos pa je za pomoč in koordinacijo pri izvedbi pripojitve predmetnih kapitalskih naložb ustanovila medresorsko delovno skupino in v njo imenovala njene člane iz več ministrstev.

"Na kakšen način se bo sklep uresničil, še ni dorečeno, zato o pomenu pripojitve za zaposlene v obeh družbah in za stanovanjski fond še ni mogoče podati informacij," so za STA pojasnili na republiškem stanovanjskem skladu.

Vladnim načrtom glede sprememb statusa ravenskega podjetja so s skupnim pismom predsedniku vlade in okoljskemu ministrstvu že lani nasprotovali župani štirih občin Mežiške doline, v začetku letošnjega oktobra pa je v zvezi s tem na ministra za okolje in prostor Simona Zajca poslansko pobudo naslovil tudi koroški poslanec Jani Prednik (SD). Ta je prepričan, da omenjeni načrti vlade pomenijo, da se bosta omenjeni dve stanovanjski podjetji ukinili, njune dejavnosti pa bodo prešle pod okrilje Stanovanjskega sklada RS.

Sprašuje se o smiselnosti načrtov, ki lahko na Koroškem po njegovih ocenah poleg izgube delovnih mest poglobijo tudi stanovanjsko problematiko. Zato je dal pobudo ministrstvu za okolje in prostor ter vladi, da sklep o ustanovitvi medresorske skupine nemudoma umakneta, da preučita vse posledice tovrstne namere in na podlagi teh ukrepata na način dobrobiti reševanja stanovanjske problematike na Koroškem.

Prav tako Prednik pričakuje, da bo ministrstvo za območja Slovenije, kjer so najslabši kazalniki na področju dostopnosti do stanovanj, pripravilo konkreten operativni načrt reševanja stanovanjske problematike.

Na ministrstvu odgovor na poslansko pobudo še pripravljajo, so pojasnili za STA. S podrobnostmi načrtov pa za zdaj tudi niso seznanjeni v Stanovanjskem podjetju Ravne, kjer je 29 zaposlenih. Kot je za STA pisno sporočil direktor podjetja Benjamin Jakičič, ne s strani Stanovanjskega sklada RS ne s strani pristojnega ministrstva niso dobili nobenega obvestila.

Je pa medtem Stanovanjsko podjetje Ravne na svoji spletni strani v sporočilu uporabnikom navedlo, da so nekateri etažni lastniki in predstavniki etažnih lastnikov zaradi informacij, ki krožijo, zaskrbljeni in zato beležijo povečano število klicev. Ob tem zagotavljajo, da bo njihovo delo v prihodnje teklo skladno z njihovim poslanstvom, prav tako, da so vsa sredstva v rezervnih skladih varna in da z njimi ravnajo tako kot doslej, v skladu z zakonom.