c S
Na kratko iz gospodarstva 18.10.2019 18:33 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Finančna uprava RS (Furs) je po pisanju portala Siol konec avgusta končala davčnoinšpekcijski postopek zoper lastnika trgovske verige Engrotuš Mirka Tuša. Odmerili so mu 6,5 milijona evrov dodatnega davka, zdaj sledi izterjava dolga. Na Fursu so že predlagali vpis zastavne pravice oz. hipoteke na osebnem premoženju celjskega podjetnika, kar morajo po zakonu o davčnem postopku narediti v roku dveh mesecev po izvršljivosti davčne odločbe. Ker so menili, da bi lahko imeli težave pri izpolnitvi davčne obveznosti, so že v začetku leta, ko postopek še ni bil končan, Tušu preventivno omejili razpolaganje z osebnim premoženjem. Od takrat imajo vpisano zavarovanje na 100-odstotnem deležu v podjetju Tuš Holding, ki ima v lasti trgovsko verigo Engrotuš, in na družinski vili v Lokrovcu pri Celju, ki je v resnici še edino večje Tuševo neobremenjeno premoženje in posledično glavna tarča države. Kako so na Fursu ugotovili in izračunali dodatno davčno obveznost, še ni povsem jasno. Na Fursu namreč ne komentirajo konkretnih postopkov. Pojasnil ne daje niti Tuš, ki ga za zdaj še ni na seznamu davčnih dolžnikov.

Avstrijska družba za razvoj nepremičnin Go Asset Development bo v Sežani po poročanju časnika Finance zgradila distribucijski center za nemškega trgovca Tedi. Že v četrtek je časnik Delo poročal, da je DUTB tik pred prodajo zemljišča v Sežani nepremičninskemu podjetju Log center Adria, ki naj bi bil v 25-odstotni lasti Avstrijcev, 72,9-odstotni delež naj bi imela češka družba Selvaggio, dvoodstotni pa slovaški Bauvest. Kupnina naj bi bila 7,6 milijona evrov. Vodja razvoja pri Go Asset Development Michal Buban pa je ob robu konference Premikamo Slovenijo, ki sta jo organizirala organizacija Advantage Austria in Poslovna akademija Financ, potrdil, da bodo zgradili 62.000 kvadratnih metrov veliko skladišče za Tedi in še dve stavbi s skupaj 125.000 kvadratnih metrov skladiščnih površin. Skladišče za Tedi bo druga distribucijska baza trgovca, prvo imajo v Dortmundu. Lokacijo so izbrali, ker je v bližini Luka Koper in ker lahko podjetja od tu servisirajo celotno regijo od Italije do srednje in jugovzhodne Evrope. Go Asset Development ob tem načrtuje še graditev logističnega centra pri Mariboru na 40.000 kvadratnih metrih. Ogledanih imajo več lokacij ob avtocesti, štajerska prestolnica pa se jim zdi zanimiva zaradi odlične prometne lege.

Skupina Zavarovalnica Triglav je po pisanju časnika Delo prodala 80-odstotni delež v družbi Golf Arboretum, ki upravlja z igriščem za golf ob Arboretumu Volčji Potok. Delež je pristal v rokah lokalne družbe Rod, ki je v lasti Janeza Narata in Aleša Ocepka in je bila že zdaj lastnica večine zemljišč na območju igrišča. "Kakšno leto bomo zagotovo sami. Ker pa imamo v srednjeročnem planu zgraditi še devet igralnih polj, bomo zelo verjetno v prihodnjih letih iskali soinvestitorja," je za Delo napovedal Narat. Višine kupnine ne želi razkriti nobena od strani, neuradno pa naj bi dosegala okoli 200.000 evrov. Poleg družbe Rod se je za Golf Arboretum po pisanju Dela zanimal tudi podjetnik Joc Pečečnik, a je na koncu ponudbo za večinski delež oddal le še poslovnež Leopold Poljanšek, sicer tudi manjšinski delničar.

Družba Elektro Ljubljana je objavila razpis za direktorja družbe Elektro Ljubljana OVE. V njem so navedeni pogoji, ki jih mora kandidat izpolnjevati, ter priloge, ki jih mora predložiti k vlogi. Rok za njeno oddajo je v 10 dneh po objavi razpisa na sedež ustanovitelja, je razvidno iz oglasa, danes objavljenega v časniku Delo.

Bonitetna agencija AM Best je družbi Sava Re potrdil bonitetno oceno finančne moči A (odlično) in dolgoročno kreditno bonitetno oceno izdajatelja a. Obe oceni imata stabilno srednjeročno napoved, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Save Re.

Analitična hiša Bisnode je družbi Data podelila certifikat platinasta bonitetna odličnost AAA. Ta pomeni, da je podjetje najzanesljivejše in verodostojno podjetje za sodelovanje s kupci, dobavitelji in drugimi partnerji. V Dati so na prejem certifikata izredno ponosni, so danes sporočili iz družbe.

V Ljubljani poteka Microsoftov partnerski dan 2019, osrednje letno srečanje Microsofta in partnerskih podjetij iz Slovenije. Na tokratnem dogodku so v središču priložnosti za hitrejši napredek pri digitalni preobrazbi slovenskih podjetij in drugih organizacij. Microsoft v Sloveniji sodeluje s 697 partnerskimi podjetji, v zadnjem času pa je pomembno okrepil regijsko ekipo svojih strokovnjakov, ki lahko slovenskim partnerjem pomagajo tudi pri najzahtevnejših projektih digitalne preobrazbe na domačem in tujih trgih.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v četrtek sprejel predstavnike province Liaoning s Kitajske, ki je poznana po največjem in najbogatejšem deželnem gospodarstvu severovzhodne Kitajske. Šestčlansko delegacijo na čelu s podguvernerjem pokrajinske vlade Liaoninga Lujem Kejem je spremljal podpredsednik Kitajske gospodarske zbornice v Sloveniji Qiu Xiajun. Kitajska delegacija je obiskala tudi Skupino TPV. Srečanje je predstavljalo novo priložnost za dogovore ob širitvi proizvodnih zmogljivosti TPV v Shenyangu.