c S
Evropske borze s padci; cenejša nafta, dražji evro 18.10.2019 21:33 London/Frankfurt/Pariz, 18. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes znižali, za kar so poskrbele skrbi glede ohlajanja kitajskega gospodarstva in težav z brexitom. Nafta se je pocenila, evro pa se je okrepil.

Kitajsko gospodarstvo se je v tretjem letošnjem četrtletju okrepilo za šest odstotkov, kar je najskromnejša rast v 27 letih. Navzdol sta jo potisnila trgovinski spor z ZDA in skromnejše domače povpraševanje. Državni statistični urad je opozoril, da se kitajsko gospodarstvo sooča z velikimi pritiski.

Medtem se britanski premier Boris Johnson po zmagoslavju ob dosegi dogovora glede brexita z Evropsko unijo sedaj sooča z možnostjo poraza v lastnem parlamentu, kjer podpora dogovorjeni ureditvi ni zagotovljena. Po nekaterih ocenah naj bi mu manjkalo nekaj glasov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,26 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,17 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,65 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,44 odstotka.

Za 0,43 odstotka je padel indeks SMI v Zürichu, za 0,24 odstotka pa FTSE MIB v Milanu. Na Dunaju se je medtem indeks ATX zvišal za 0,27 odstotka.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,45 odstotka nižji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,27 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,94-odstotni padec.

Tečaj evra se je zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1152 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta pridobila 0,25 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1144 dolarja (v četrtek 1,1113 dolarja).

Tečaj funta se je umiril okoli 1,29 dolarja. V četrtek je ob novici, da so pogajalci EU in Združenega kraljestva dosegli dogovor o brexitu, porasel nad 1,30 dolarja, nato pa upadel pod 1,29 dolarja, ko so se vlagatelji začeli zavedati, da bo premier Boris Johnson le težko zbral podporo dogovorjenemu v domačem parlamentu.

Cene nafte so šle le malenkost navzdol. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 53,87 dolarja, kar je šest centov manj kot v četrtek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 35 centov na 59,56 dolarja.