c S
Vrh EU še daleč od dogovora o večletnem proračunu 18.10.2019 21:33 Bruselj, 18. oktobra (STA) - Voditelji članic EU so še daleč od dogovora o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027, ki so ga sicer obljubili do konca leta. "Mislim, da dogovora decembra ne bo," je ocenil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je kritičen, da danes ni "nikakršnih novih elementov, nikakršnih usmeritev, ničesar".

Juncker je tudi znova opozoril, da je brez pravočasnega dogovora na kocki veliko, na primer raziskovalci ne bodo dobili denarja za svoje projekte in študentje ne bodo mogli na izmenjave v okviru priljubljenega programa Erasmus.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da čaka voditelje še veliko dela in da je današnja razprava pokazala, da je do dogovora še dolga pot, ter opozorila na časovni pritisk.

Prihodnji večletni finančni okvir unije bo trd oreh, pogajanja bodo trda in naporna, saj so stališča zelo vsaksebi, pa je po koncu dvodnevnega vrha ocenil slovenski premier Marjan Šarec.

Današnji sklepi so, kot je dejal Juncker, skopi: voditelji so izmenjali mnenja o ključnih vprašanjih, kot so obseg proračuna in posameznih politik, vprašanje pogojevanja in rabatov ali proračunskih popustov, ter pozvali predsedstvo, naj do decembrskega vrha predloži pogajalski okvir.