c S
Papirnica Goričane ob zahtevnih pogojih poslovanja z izgubo 19.10.2019 15:17 Medvode, 19. oktobra (STA) - Papirnica Goričane je lani ustvarila 73,54 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov več kot predlani. Čisti poslovni izid je bil kljub temu negativen - po predlanskih 2,95 milijona evrov čistega dobička je družba lani ustvarila 857.000 evrov izgube. Kot so pojasnili, so rezultat pokvarile rekordno visoke cene celuloze.

Kot je v poročilu o poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisal generalni direktor družbe Andraž Stegu, so lansko poslovanje družbe Goričane zaznamovale rekordno visoke cene celuloze. Glede na gibanje cen so svoje cene zvišali dvakrat, a jim je kljub temu uspelo pokriti le približno polovico rasti cen celuloze.

Negativno so vplivale tudi razmere v Turčiji. Tam so do avgusta beležili "izredno količino naročil" in z dvigom cen skoraj v celoti pokrili višje cene surovin, nato pa je avgustovska devalvacija turške lire povsem spremenila razmere. "Naročila so za en mesec popolnoma presahnila," so pojasnili.

Načrtovanih ciljev tako niso mogli doseči v celoti, se je pa potrdilo, da je njihova strategija pravilna, kar se kaže tudi v celotnem prihodku podjetja, je poudaril Stegu. Ocenil je, da je družba glede na zelo zahtevne pogoje poslovanja leto 2018 zaključila primerno.

Za letos so si v družbi kljub zahtevnim tržnim razmeram zastavili po lastnih navedbah ambiciozne cilje. Pričakujejo 77,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 1,5 milijona evrov čistega dobička. Naložbe v stalna sredstva bodo po pričakovanjih dosegle 900.000 evrov.

Ob tem še naprej opozarjajo na problematiko pomanjkanja ustreznih kadrov. Kot je pojasnil Stegu, občutijo tako posledice staranja zaposlenih kot tudi fluktuacije. V družbi je bilo konec lanskega leta 218 zaposlenih, kar sta dva več kot leto prej.