c S
Skupina G7 znova pozvala k previdnosti glede libre 18.10.2019 13:17 Washington, 18. oktobra (STA) - Skupina najbolj razvitih svetovnih gospodarstev G7 je spet izrazila zaskrbljenost glede Facebookove digitalne valute libra. Kot so poudarili, je ne bi smeli izdati, dokler institucije zadovoljivo ne naslovijo tveganj, povezanih z njo. "Gre za vprašanje demokracije, in ne le preprosto ekonomsko vprašanje," je poudaril francoski gospodarski minister.

Kot je v četrtek dejal francoski gospodarski minister Bruno Le Maire, ki je predstavil skupno izjavo G7, noben tak projekt ne bi smel začeti delovati, dokler pristojne institucije zadovoljivo ne naslovijo tveganj, povezanih z regulacijo, pranjem denarja in financiranjem terorizma.

"Ključno vprašanje je vprašanje suverenosti. Ali res želimo, da zasebne družbe pridobijo enako moč in suverenost, kot jo imajo demokratične države," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Le Maire.

Že junija so se finančni ministri G7 strinjali, da tovrstne digitalne valute predstavljajo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo implementacijo.

Kritike na račun libre že od samega začetka prihajajo tako iz vrst vlad, centralnih bank, regulatorjev in nadzornikov finančnega sistema kot tudi tehnoloških strokovnjakov z vsega sveta. V Evropi se je preverjanja morebitnih učinkov libre na konkurenco lotila Evropska komisija, kritična je tudi Evropska centralna banka.

Tudi zato v Združenju Libra, ki ga je Facebook ustanovil z namenom vzpostavitve nove digitalne valute, ne izključujejo zamika uradne predstavitve valute, ki je načrtovano za sredino prihodnjega leta. "Naš cilj je ustvariti trdno in trajno valuto, ki bo preživela tudi dolgoročno," je na torkovi predstavitvi članov združenja poudaril njegov generalni direktor Bertrand Perez.

Tudi glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat zatrdil, da bo libra lansirana ne glede na kritike. Priznal pa je, da bodo zaradi vseh nenaklonjenih odzivov morda potrebovali več časa.

Projekt vzpostavitve libre je zapustilo več pomembnih partnerjev, med njimi Mastercard, Visa, Paypal, Ebay in Stripe. To je po ocenah analitikov precej zamajalo zaupanje v projekt, a je Facebook zatrdil, da ne nameravajo odnehati.