c S
Lagardova dokončno imenovana za predsednico ECB 18.10.2019 13:08 Bruselj, 18. oktobra (STA) - Voditelji držav in vlad EU so Francozinjo Christine Lagarde danes dokončno imenovali za novo predsednico Evropske centralne banke (ECB). S 1. novembrom bo tako nasledila Italijana Maria Draghija. Evropski svet je Lagardovo izbral že julija, vmes pa je dobila tudi pozitivno mnenje sveta ECB in Evropskega parlamenta.

Lagardova bo tako z novembrom začela osemletni mandat na čelu osrednje denarne ustanove evrskega območja. Na položaj je lahko imenovana samo enkrat.

Voditelji EU so 63-letno Lagardovo izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU. Predsednika ECB za osem let imenuje Evropski svet, torej voditelji članic unije, ob tem pa se posvetujejo z Evropskim parlamentom in svetom ECB, ki sta glede imenovanja Lagardove podala pozitivno mnenje.

Francozinjo, ki se je pred leti kot prva zavihtela na čelo Mednarodnega denarnega sklada in bo zdaj postala tudi prva predsednica ECB na začetku mandata čaka težavna naloga.

Vodenje denarne politike pod taktirko njenega predhodnika Draghija je predvsem v zadnjem času vneslo razdor med člane sveta ECB, pokazal pa se je globok prepad med guvernerji centralnih bank iz bolj severnih članic in Francije ter tistimi iz perifernih držav bolj na jugu evrskega območja. Nesoglasja so se preselila celo v javnost, kar do zdaj ni bila praksa.

Lagardovo tako čaka lovljenje ravnotežja med iskanjem najbolj primerne denarne politike za trenutne razmere ohlajanja gospodarske rasti, šibkih inflacijskih pritiskov in izjemno visoke globalne negotovosti na eni strani ter med iskanjem poti za premostitev razlik v svetu ECB na drugi.

Francozinja se je sicer med predstavitvami v Evropskem parlamentu zavzela za nadaljevanje obstoječe ekspanzivne denarne politike "v dogledni prihodnosti". Ocenila je tudi, da ECB glede obrestnih mer še ni dosegla "dna", ji je pa jasno, da imajo tako nizke obrestne mere učinke za bančni sektor in finančno stabilnost v splošnem. S tem je izrazila, da se zaveda kritik, ki prihajajo predvsem iz Nemčije, glede negativnih učinkov trenutnega stanja za varčevalce v bankah in tveganja, ki jih denarna politika nosi za prihodnost.

Izpostavila je še, da bo kot predsednica ECB postavila v ospredje tri načela: zavezanost mandatu ECB, agilnost pri odzivanju na nove izzive in vključenost. Zavzela se je za ohranitev spodbujevalne denarne politike, za ozelenitev monetarne politike in okrepitev ogrožene multilateralne ureditve, obljubila pa je tudi komuniciranje z ljudmi, ne le s finančnimi trgi.