c S
Nemška vlada znižala napoved gospodarske rasti za leto 2020 17.10.2019 18:58 Berlin, 17. oktobra (STA) - Nemška vlada je znižala napoved gospodarske rasti za leto 2020. Namesto 1,5-odstotne zdaj pričakuje enoodstotno rast. Ta bo sledila že prej močno okleščeni letošnji krepitvi gospodarske dejavnosti. Napoved te ostaja pri 0,5 odstotka. Vseeno pa v Berlinu ne pričakujejo gospodarske krize.

Rast največjega evropskega gospodarstva bo v tem in naslednjem letu tako precej nižja od 1,4-odstotne krepitve BDP v letu 2018 in 2,2-odstotnega povečanja gospodarske dejavnosti v letu 2017. Večina analitikov ocenjuje, da je v minulem tretjem letošnjem četrtletju država zdrsnila celo v sicer šibko tehnično recesijo.

"Čeprav so napovedi trenutno poslabšane, ne grozi gospodarska kriza," je v sporočilu za javnost pomirljivo zapisal nemški gospodarski minister Peter Altmaier.

Medtem ko je izvozni sektor v eni največjih svetovnih izvoznic blaga pod močnim pritiskom zaradi negotovosti v zunanjem okolju, ki jih povzročajo predvsem trgovinske napetosti in negotovost glede razpleta izstopanja Združenega kraljestva iz EU, pa so gibanja domače porabe še vedno pozitivna. Še naprej rastejo zaposlovanje in dohodki, gradbeni sektor ostaja v polnem razmahu, je pojasnil minister.

Altmaier sicer na podlagi mednarodnih napovedi ocenjuje, da bo trenutno ohlajanje rasti v svetovni trgovini kmalu doseglo vrhunec, zunanje povpraševanje pa naj bi se v prihodnjem letu že začelo spet krepiti in tako spet dalo več vetra v jadra izvoznikom.

Doma medtem kljub upočasnjevanju dinamike zaposlovanja še naprej raste število zaposlenih. To naj bi se do konca leta 2020 povečalo na 45,4 milijona. Obenem rastejo tudi plače in prek nekaterih davčnih razbremenitev tudi razpoložljivi dohodek gospodinjstev. Vse to ima še naprej spodbuden učinek na domačo porabo, je dodal minister.

Obenem je pozval k okrepljenim naporom za pomoč gospodarstvu. "Naša podjetja so močna, potrebujejo pa več podpore zvezne vlade," je zapisal in dodal, da država zdaj potrebuje okrepljeno razvojno politiko, davčne razbremenitve, zmanjšanje administrativnih bremen, tržne rešitve za nadaljevanje prehoda na okolju prijazne energetske vire, naložbe v tehnologije prihodnosti ter večja prizadevanja za digitalizacijo družbe in gospodarstva.

K ukrepanju državo po pisanju tujih tiskovnih agencij pozivajo tudi gospodarska združenja, doma in v še bistveno večji meri tudi v tujini pa se zastavlja tudi vprašanje, ali je smiselno, da Nemčija v trenutnih ne najbolj spodbudnih gospodarskih razmerah vztraja pri izravnanih javnih financah oz. javnofinančnem presežku.

Do zdaj je nemška vlada te pozive zavračala in vztrajala, da ima dovolj manevrskega prostora za ukrepanje, če se bo to izkazalo za nujno. Obenem vladni predstavniki opozarjajo, da imajo zvezne dežele in občine še veliko razpoložljivih sredstev za razne investicijske projekte, ki jih zaradi dolgotrajnih postopkov in zamud še niso uspele porabiti.