c S
Pahor in NSi enotna glede nujnosti razprave o digitalizaciji 17.10.2019 18:58 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Delegacija NSi je predsedniku republike Borutu Pahorju danes predstavila svoj načrt za digitalizacijo Slovenije z naslovom Pametna Slovenija. Pahor se je strinjal, da je razprava o digitalizaciji potrebna. Dogovorili so se, da bo urad predsednika republike do začetka prihodnjega leta na to temo organiziral širši posvet.

Kot je v izjavi za medije po sestanku dejal predsednik NSi Matej Tonin, se je Pahor strinjal, da je razprava o pametni Sloveniji potrebna. Z njo lahko namreč na številnih področjih odpravimo birokracijo in korupcijo, kar je po Toninovih besedah tudi ključni cilj.

Dogovorili so se, da bo urad predsednika republike do začetka prihodnjega leta organiziral širši posvet, na katerem bodo pretresli dosedanje strateške dokumente Slovenije na področju digitalizacije. "Preverili bomo, koliko so še aktualni in kaj je treba še storiti, da bo Slovenija na tem področju stopala naprej s še večjimi razvojnimi koraki," je pojasnil Tonin.

Ponovil je, da je digitalizacija za prihodnost Slovenije izjemno pomembna: "Zavedati bi se morali, da bomo, če se politika ne bo združila in povezala ter delala v smeri odločnih korakov v prihodnost, začeli bistveno zaostajati za drugimi državami."

Koordinacijsko vlogo na poti do nacionalnega konsenza bi moral predsednik republike po mnenju NSi prevzeti zato, da ne bi nastal vtis, da želi to temo "privatizirati" politična stranka. "Gre za izjemno pomembno temo, ki ne more biti last nobene stranke. Zanjo bi morale skupaj delati vse stranke," je še poudaril Tonin.

NSi je programski dokument Pametna Slovenija, v katerem izpostavlja pomen digitalizacije, predstavila na programski konferenci sredi septembra. Tonin je takrat poudaril, da Slovenija po dveh velikih nacionalnih konsenzih - osamosvojitvi in članstvu v evroatlantskih povezavah - potrebuje tretji nacionalni konsenz, ki se ponuja v digitalizaciji države.

Strateška odločitev politike bi morala biti, da ustvarimo privlačno davčno okolje za inovativna tehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo, je poudaril Tonin. Slovenija na področju transformacije digitalne družbe in gospodarstva trenutno sodi v skupino srednje uspešnih držav v EU, kar pa po njegovih besedah ne more biti naš cilj.

Pahorja je pozval, naj prevzame koordinacijsko vlogo na poti do konsenza. Kot potencialni prvi korak je navedel posvet parlamentarnih strank, ki bi ga gostil predsednik republike. Pahor je zamisel o posvetu pozdravil.