c S
Trgovinsko premirje ni dovolj, potrebujemo trgovinski mir 18.10.2019 08:34 Washington, 17. oktobra (STA) - Delni trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko je dobrodošla novica, ki pa ni izničila negativnega vpliva trgovinske vojne na svetovno gospodarstvo, je ob začetku letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) dejala njegova generalna direktorica Kristalina Georgieva. "Trgovinsko premirje ni dovolj, potrebujemo trgovinski mir," je poudarila.

Kot je ob današnjem začetku zasedanja v Washingtonu dejala Georgieva, je dejstvo, da se ZDA in Kitajska pogovarjata med seboj, resnično dobra novica. Vendar pa to po njenih besedah ne zadošča, da bi pregnali pesimizem, ki se je razširil po svetovnih trgih.

Zavzela se je za "trgovinski mir," s katerim bi se trgovina lahko vrnila k svoji vlogi motorja svetovnega gospodarstva, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

IMF je izračunal, da bi lahko učinki do sedaj uvedenih carin in povračilnih ukrepov globalni BDP skrčili za 0,8 odstotka. Trgovinsko premirje med ZDA in Kitajsko bi to skrčenje nekoliko omililo, je dejala Georgieva.

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli teden sporočil, da sta državi dosegli pomemben preboj v trgovinskih pogajanjih in sklenili prvo fazo pogajanj. Vendar pa so pripravljene le skope podrobnosti dogovora, v celoti pa ga je treba še spraviti na papir.

Georgieva je danes komentirala tudi novico, da sta EU in Velika Britanija dosegli dogovor o brexitu. Kot je poudarila, je to dobrodošlo, a je treba počakati, ali bo dogovor dobil dovolj podpore. Dogovor namreč potrebuje še podporo voditeljev držav članic, potrditev v britanskem parlamentu in podporo Evropskega parlamenta. "Ko je volja, je tudi dogovor. Upam, da bo volje dovolj," je dodala.

IMF je v torkovem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih za letos napovedal triodstotno globalno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke manj kot v zadnji napovedi julija. Leta 2020 naj bi bila rast 3,4-odstotna. Napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva je znižal s 3,4 odstotka na 2,9 odstotka. Na tej ravni naj bi rast gospodarske dejavnosti ostala tudi v letu 2020.