c S
Evropske borze z izjemo londonske v rdečem 17.10.2019 19:06 London/Frankfurt/Pariz, 17. oktobra (STA) - Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so z izjemo londonske, kjer je vlagatelje spodbudila novica o doseženem dogovoru o brexitu, današnje trgovanje končali v rdečem. Vlagatelji se po ocenah analitikov bojijo, da ZDA in Kitajska morda vendarle nista tako blizu trgovinskega dogovora, kot je bilo slišati sprva.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je izgubil 0,30 odstotka in sklenil pri 3588,62 točke. V Parizu je CAC 40 izgubil 0,42 odstotka, v Frankfurtu pa DAX 0,12 odstotka. V Londonu se je FTSE 100 medtem zvišal za 0,20 odstotka.

V Zürichu je SMI izgubil 0,23 odstotka, v Milanu FTSE MIB prav toliko, na Dunaju pa se je ATX znižal za 0,10 odstotka.

Pogajalci EU in Velike Britanije so dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz unije dosegli dogovor o brexitu. Podpora dogovoru v britanskem parlamentu je sicer negotova, zato je težko napovedati, kaj bo sledilo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na področju mednarodne trgovine pa je minuli teden odmevala izjava ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da so ZDA in Kitajska dosegle pomemben preboj v trgovinskih pogajanjih in sklenile prvo fazo pogajanj.

Vendar pa so pripravljene le skope podrobnosti dogovora, v celoti pa ga je treba še spraviti na papir. Vlagatelji se po navedbah Reutersa bojijo, da bi si lahko katera od strani premislila.

Tečaji vrednostnih papirjev v New Yorku se gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je bil slabe štiri ure pred koncem trgovanja 0,09 odstotka pod izhodiščem. Širši indeks S&P 500 je pridobil 0,09 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,18 odstotka.

Tečaj evra se je glede na dolar zvišal. Okoli 18.15 je bilo treba za en evro odšteti 1,1124 dolarja, kar je 0,45 odstotka več kot ob koncu sredinega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1113 dolarja (v sredo pri 1,1025 dolarja).

Cene nafte so se znižale. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba popoldne po srednjeevropskem času odšteti 58,77 dolarja, kar je 65 centov manj kot ob koncu sredinega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo novembra se je glede na sredino zaključno vrednost v tem času pocenila za 43 centov na 52,93 dolarja.