c S
Začenja se osrednji del letnega zasedanja IMF in Svetovne banke 18.10.2019 07:31 Washington, 18. oktobra (STA) - V Washingtonu se danes začenja osrednji del letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Srečanje poteka v kontekstu izrazitega svetovnega gospodarskega ohlajanja, IMF pa je ta teden svetovnemu gospodarstvu za letos napovedal najšibkejšo rast po vrhuncu zadnje finančne in gospodarske krize.

IMF ugotavlja, da je svet v usklajenem upočasnjevanju gospodarske rasti, letošnja rast, ki bo po najnovejših napovedih sklada triodstotna, pa bo najslabša od leta 2009. V prihodnjem letu naj bi bila rast 3,4-odstotna.

Ekonomisti IMF poudarjajo, da je upočasnjena rast posledica vse več trgovinskih ovir, trgovinskih in geopolitičnih napetosti, makroekonomskih napetosti na številnih razvijajočih se trgih in strukturnih dejavnikov, kot sta nizka rast produktivnosti in staranje prebivalstva v razvitih gospodarstvih. V ospredju skrbi so trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko ter kljub zadnjemu pozitivnemu razvoju dogodkov še vedno ne dokončno jasen razplet izstopanja Združenega kraljestva iz EU.

Prva dama IMF Kristalina Georgieva je v četrtek izrazila upanje, da bo doseženi dogovor o brexitu zdržal parlamentarno presojo, za nedavno objavljeni dogovor o trgovinskem premirju med Kitajsko in ZDA pa je ocenila, da ni zadosten. Potrebujemo trgovinski mir, je dodala.

Dogajanje v Washingtonu bo danes vrhunec doseglo z zasedanjem Mednarodnega denarnega in finančnega odbora IMF in skupnega Razvojnega odbora IMF in Svetovne banke. Med udeleženci je tudi slovenska delegacija pod vodstvom guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje.

Ob robu zasedanj imajo člani delegacije na dnevnem redu tudi pogovore s predstavniki obeh mednarodnih finančnih ustanov, na katerih so predvidene predstavitve aktualnega makroekonomskega položaja v Sloveniji in pogovori o prihodnjem sodelovanju med Slovenijo in IMF ter Svetovno banko.