c S
Veljati začenjajo ameriške carine na izdelke iz EU 18.10.2019 07:20 Washington, 18. oktobra (STA) - Z današnjim dnem začenjajo veljati ameriške carine na blago iz EU v vrednosti 7,5 milijarde dolarjev letno. Večinoma bodo 25-odstotne carine doletele prehrambene izdelke iz EU, medtem ko bodo evropska letala in deli ocarinjeni po desetodstotni stopnji.

Svetovna trgovinska organizacija je uvedbo carin dovolila v začetku oktobra, in sicer v postopku glede nedovoljenih državnih pomoči evropskemu Airbusu. EU je na morebitno ameriško potezo že napovedala protiukrepe, saj v podobnem sporu pred WTO problematizira ameriško pomoč Boeingu.

Ocarinjenih bo več 100 izdelkov iz EU, med njimi italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige, britanski puloverji, kašmir, odeje in volna. Italijani se bodo izognili carinam na njihovo vino, testenine in olivno olje, zato pa bodo ocarinjeni francosko vino in olive.

Prav tako bodo z visokimi carinami po novem obremenjeni keksi, salame, svinjske klobase, maslo in škotski viski. Za zdaj so izvzeti čokolada, grško olivno olje, zamrznjene ribe in jastogi, peneča vina, keramične ploščice in med drugim tudi helikopterji.

Uvedene carine Slovenije ne bodo prizadele niti neposredno niti posredno, so ocenili na Gospodarski zbornici Slovenije. Večji izziv bi lahko predstavljal njihov vpliv na razpoloženje v evropskem gospodarstvu in na investicijske odločitve podjetij na evropskih tleh.