c S
Komisija še pili spremembe poslovnika ESS, petkova seja ESS prestavljena 17.10.2019 15:05 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Posebni komisiji za pripravo predloga sprememb poslovnika o pravilih delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) še ni uspelo pripraviti enotnega predloga, po katerem bodo socialni partnerji lahko obravnavali tudi nevladne zakone, zato je petkova seja ESS prestavljena na prihodnji teden, je izvedela STA. Komisija se bo znova sestala v ponedeljek.

Delodajalci so konec septembra prekinili socialni dialog, ker se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. Razburili so jih predlogi, ki jih v postopek vlaga Levica in bi bili lahko sprejeti brez soglasja socialnih partnerjev, tako kot se je to zgodilo lani v primeru novele zakona o minimalni plači.

Praksa, po kateri se zakone sprejema mimo ESS, skrbi tudi sindikate, zato je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič septembra protestno odstopila s funkcije vodje ESS.

Predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov so se zaradi zapleta minuli teden s predsednikom vlade Marjanom Šarcem dogovorili, da bodo spremenili poslovnik ESS, in sicer tako, da bo ESS obravnaval tudi nevladne predloge zakonov.

Skladno s tem je bila vzpostavljena posebna komisija, ki jo sestavljata po dva člana vsake strani: vladne, delodajalske in sindikalne. Ta teden je zasedala dvakrat, a ji še ni uspelo sestaviti enotnega predloga sprememb poslovnika, zaradi česar je petkova seja ESS prestavljena. Komisija se bo po informacijah STA znova sestala v ponedeljek, ko naj bi socialni partnerji vendarle izpilili predlog sprememb.

Predlagane spremembe naj bi ESS nato obravnaval prihodnji petek.