c S
Z razrešitvijo direktorja novogoriške bolnišnice soglaša še vlada 17.10.2019 13:43 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji dala soglasje k razrešitvi direktorja javnega zdravstvenega zavoda Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica Stanislava Rijavca. Po njegovem odstopu je svet zavoda za vršilca dolžnosti imenoval direktorja izolske bolnišnice Radivoj Nardin.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na vladi, je Rijavec odstopno izjavo podal 10. oktobra. Še isti dan se je s tem seznanil svet zavoda in Rijavca tudi razrešil pooblastil vodenja.

Za vršilca dolžnosti direktorja bolnišnice za dobo enega leta so še na isti seji imenovali Nardina, ki bo funkcijo v novogoriški bolnišnici opravljal vzporedno z vodenjem izolske.

Nardin je vodenje novogoriške bolnišnice prevzel na željo ministra za zdravje Aleša Šabedra. Kot je povedal medijem dan po imenovanju, jo želi rešiti rdečih številk in urediti skrhane odnose.

Šabeder se je nanj obrnil po julijskem obisku šempetrske bolnišnice, ki jo je obiskal zaradi slabših rezultatov sanacijskih ukrepov kot v drugih slovenskih bolnišnicah ter manj opravljenega dela od ostalih bolnišnic v sanaciji. Zato je tedaj po pogovoru z vodstvom bolnišnice zahteval dosledno izpolnjevanje in morebitne nove sanacijske ukrepe.

"V podobnem stanju je bila izolska bolnišnica pred petimi leti, ko sem prevzel njeno vodenje," je dan po imenovanju ocenil Nardin. Izpostavil je, da ima Šempetrska bolnišnica res veliko izgubo, a tudi velike prihodke, zato stanje ni alarmantno.

Še pred začetkom dela v Šempetru pri Gorici se želi Nardin temeljito pogovoriti z novimi sodelavci. V pomoč sebi in njim namerava iz Izole pripeljati nekatere svoje kadre, ki bodo pomagali pri reševanju nakopičenih težav v bolnišnici na Goriškem, je še pojasnil minuli teden.

Vlada se je s polletnim poročilom o poteku sanacije v javnih zdravstvenih zavodih, katerih ustanovitelj je država in opravljajo dejavnost na sekundarni in terciarni ravni, seznanila v začetku oktobra. Tako novogoriška kot izolska bolnišnica sta med tistimi, ki zaključek sanacije načrtujejo za leto 2021.

Novogoriška bolnišnica je za lani načrtovala skoraj 3,6 milijona evrov izgube, a je poslovno leto zaključila s kar 5,7 milijona evrov izgube. Izolska bolnišnica pa je lani že poslovala pozitivno in je leto zaključila s 119.000 evri presežka (načrtovali so sicer za 470.000 evrov presežka). Podatkov za letošnje leto še niso predstavili.