c S
Netflix v četrtletju s 65-odstotnim skokom dobička 17.10.2019 09:29 San Francisco, 17. oktobra (STA) - Ponudnik video vsebin Netflix je v tretjem četrtletju vknjižil 665 milijonov dolarjev (600,8 milijona evrov) čistega dobička, potem ko je ta v trimesečju pred tem znašal 403 milijone dolarjev (364,1 milijona evrov). Podjetje je s tem preseglo večino napovedi analitikov, njegove delnice pa so po objavi v sredo poskočile za več kot 10 odstotkov.

Prihodki družbe, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Kalifornija, so med julijem in septembrom porasli za 31 odstotkov na 5,25 milijarde dolarjev (4,74 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Netflix je ob tem povečal tudi število naročnikov, in sicer za 6,8 milijona na 158,3 milijona.

Podjetje, ki se v zadnjem obdobju lahko pohvali s hiti, kot sta seriji The Crown in Stranger Things, tako cveti dalje, na trgu predvajanja videov pa se v prihodnje obeta prava vojna.

Novembra bosta nanj vstopila ameriška velikana Disney in Apple, ki bi bila lahko pomembna konkurenta. Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings se ju sicer ne boji. Netflix je s predvajanjem začel pred 12 leti in ima prednost, verjame. Disney bo po njegovem mnenju "sijajen konkurent", Apple pa začetnik, ki bo "zagotovo imel nekaj dobrih šovov".

Analitik pri Emarketer Eric Haggstrom je medtem opozoril, da zadnje poslovno poročilo Netflixa kaže na znamenja težav na trgu, saj podjetje ni doseglo cilja pri pridobivanju novih naročnikov. Netflix z Dinseyem+ in Applom TV+ po njegovih besedah ne bo tekmoval le za uporabnike, temveč tudi za vsebine.

Poleg tega se obeta še več konkurence. Warner Media bo tako zgodaj prihodnje leto na trg video vsebin lansiral HBO Max, ki bo predvajal priljubljeno TV serijo Prijatelji.