c S
Vlada danes o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti 17.10.2019 07:38 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Vlada bo danes obravnavala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Z njo ministrstvo za zdravje predlaga uvedbo licence za strokovno področje, na katerem so bile tehnikom zdravstvene nege priznane z delom pridobljene poklicne kompetence diplomiranih medicinskih sester. Predlaga pa tudi podaljšanje roka za pridobitev licence za zdravstvene tehnike.

Predlog novele prihaja po številnih kritikah na račun dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah, h kateremu je po nekaj zapletih in usklajevanjih konec maja soglasje podpisal minister za zdravje Aleš Šabeder. Že takoj je bilo iz dela vrst zdravstvene nege slišati nezadovoljstvo, prve težave pri organizaciji dela zaradi pomanjkanja ustreznega kadra v zdravstvenih zavodih pa so se začele kazati po koncu poletja.

Dokument med drugim namreč določa, da je treba na mesto diplomiranih medicinskih sester zaposliti tiste tehnike zdravstvene nege oziroma srednje medicinske sestre, ki so 12 let vsaj polovico delovnega časa opravljali delovne naloge diplomiranih medicinskih sester.

Kot določa zakon, bodo ti morali po prezaposlitvi v določenem časovnem obdobju pridobiti licenco. Rok za to pa želi ministrstvo z novelo, ki jo bo danes obravnaval ministrski zbor, podaljšati. Z novelo urejajo tudi licenco za strokovno področje, ki bo, kot je napovedala državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek, veljala za tisto področje, kjer so bile kompetence pridobljene, in ne za druga.

Ministrstvo je sicer začelo zbirati pripombe in pripravljati dopolnjen dokument ter imenovalo delovno skupino, ki je vsem izvajalcem poslala anketni vprašalnik, s katerim so želeli izvedeti, kakšne težave imajo. Odgovorila je polovica izvajalcev na primarni ravni, 70 odstotkov na sekundarni in 90 na terciarni. Od tega jih je 40 odstotkov odgovorilo, da pri implementaciji dokumenta nimajo težav. Med ostalimi pa jih je veliko poročalo o pomanjkanju kadra.