c S
O dolgotrajni oskrbi bo razpravljal še DZ 17.10.2019 07:37 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - DZ se bo danes na zahtevo SDS sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval ukrepe vlade pri dolgotrajni oskrbi. Pristojni odbor se je v sredo zavzel, da bi raziskali obseg sredstev za projekte, ki naj bi zgolj pokazali ustreznost ali neustreznost predvidenih rešitev v zvezi z dolgotrajno oskrbo.

Vlada, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za zdravje naj v šestih mesecih sprožijo vse postopke, ki so v njihovi pristojnosti, in raziščejo obseg omenjenih sredstev. Proti odgovornim osebam pa naj sprožijo vse potrebne postopke za ugotovitev njihove odškodninske in kazenske odgovornosti, se glasi sprejeti predlog priporočila odbora v zvezi z mnenjem računskega sodišča o dostopnosti socialnega varstva starejših.

V SDS so zahtevali obravnavo problematike po objavi revizije računskega sodišča, ki je pokazala, da država ni bila uspešna pri dostopnosti storitev socialnega varstva.

Vlada je za projekte s področja dolgotrajne oskrbe načrtovala kar 74,5 milijona evrov, pri pripravi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi pa niso natančno ugotovili slabosti obstoječega sistema niti določili virov financiranja storitev, so zapisali na računskem sodišču.