c S
NIJZ ob dnevu hrane s podporo podjetjem glede preoblikovanja živil 16.10.2019 15:38 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob dnevu hrane podprl prizadevanja živilskih in kmetijskih podjetij v Sloveniji, ki se združujejo v okviru zavez odgovornosti glede preoblikovanja živil, inovativnosti, informiranja potrošnika in odgovornega oglaševanja. Ob tem so izpostavili tudi pozitivne trende glede prehranskih navad pri nas.

Kot so sporočili z NIJZ, lahko z zdravim prehranjevanjem in varovanjem zdravja zmanjšamo tveganja za razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni, ki predstavljajo vodilni vzrok obolevnosti in umrljivosti tudi v Sloveniji.

Za zagotavljanje zdravju bolj koristnih izbir hrane je pomembno spreminjati okolja s povečano ponudbo preoblikovanih živil, ki jih vsakodnevno uživamo, med drugim z zmanjšanjem količine soli, nasičenih maščob, dodanih sladkorjev, znižanjem energijske vrednosti ter zmanjševanjem porcij.

V Sloveniji se sicer po njihovih podatkih povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu pa izstopajo pomembne geografskih in socialno-ekonomske razlike.

"Nanizane uspehe lahko pripišemo številnim uvedenim programom in ukrepom, ki se sistematično izvajajo že več let v različnih okoljih in so tudi del aktualnega nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje. S tem želimo prispevati k izboljšanju zdravja in kakovosti življenja vseh prebivalcev ter zmanjšati breme, ki ga predstavljajo kronične bolezni za zdravstveni sistem," so zapisali.

Ob tem so spomnili, da bo sektor pekarstva danes podpisal zavezo na področju izboljševanja sestave živilskih izdelkov in tako postal tretji sektor, ki je sprejel zaveze.

"Do konca leta 2022 bodo za pet odstotkov zmanjšali zmanjšal vsebnost soli v kruhih in povečali vsebnost polnozrnatih sestavin. Tako bomo z ukrepom preoblikovanja živil pomembno prispevali k bolj zdravim prehranskim izbiram za celotno populacijo, saj bodo ti izdelki vsebovali manj soli, sladkorja in maščob ter več polnozrnatih sestavin," so dodali.