c S
Počivalšek z delegacijo na Poljskem za povečanje gospodarske menjave 16.10.2019 14:49 Katovice, 16. oktobra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je bil z gospodarsko delegacijo v torek in danes v poljskih Katovicah. Med drugim se je udeležil bilateralne konference o investicijskih potencialih, v tem industrijsko pomembnem mestu pa so v torek odprli tudi častni konzulat Slovenije.

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da je potencial za investicijsko sodelovanje med državama glede na trend rasti poljskih naložb v Sloveniji vedno večji. Poljske naložbe so lani npr. presegle 26 milijonov evrov in izkazale petodstotno rast. Med pomembnejšimi poljskimi naložbami v zadnjih letih so bili nakupi Trima, Adrie Airways Tehnike oz. zdaj Adrie Tehnike in slovenske družbe Intersport.

Na ministrstvu so izpostavili, da so Katovice pomembno gospodarsko vozlišče, saj ustvarijo 13 odstotkov poljskega BDP, zato je prestolnica Šlezije idealna za vzpostavitev častnega konzulata Slovenije. Tega je v torek slovesno odprl Počivalšek, vodil pa ga bo častni konzul Tomazs Zjawiony, sicer predsednik Zbornice za trgovino in industrijo Katovice.

Konzulat s pristojnostjo za Šlezijsko in Malopoljsko vojvodstvo naj bi kot pomemben člen gospodarske diplomacije skrbel za krepitev sodelovanja s Poljsko, deveto največjo trgovinsko partnerico Slovenije, s poudarkom na krepitvi sodelovanja z južnim delom največje slovanske članice EU.

"Glede na dejstvo, da Šlezija postaja močna sila na področju avtomobilskega sektorja in industrije 4.0 smo smer sodelovanja v bodoče že začrtali," je po odprtju konzulata dejal Počivalšek. Spomnil je, da je trgovinska menjava Slovenije s Poljsko trenutno pri dveh milijardah evrov letno, menjavo pa želi Slovenije povečati na tri milijarde evrov. Poljska je tudi eden od slovenskih prioritetnih trgov.

Poljska podjetja ob tem vidijo priložnost vlaganja v slovenska podjetja, ki so v državni lasti, zanimajo pa jih predvsem avtomobilska industrija, sektor informacijsko-komunikacijske tehnologije in inovacije, so pojasnili na ministrstvu. Počivalšek je kot potencialno priložnost videl tudi nagovarjanje poljskih turistov, ki počitnikujejo na Hrvaškem in dejal, da je za privabljanje teh potrebno povečati promocijske aktivnosti.

Glede na pozitivne odzive na torkovi bilateralni konferenci o investicijskih potencialih se je minister v družbi nove direktorice agencije Spirit Slovenija Ajde Cuderman s poljskimi kolegi pogovarjal tudi o organizaciji posebne investicijske konference na Poljskem ali v Sloveniji.

Za okrepitev gospodarskih odnosov je predlagal tudi povratni obisk poljskih predstavnikov z gospodarsko delegacijo v Sloveniji. Glede na približevanje sezone zimskih športov je kot najboljšo priložnost za povratni obisk označil čas smučarskih skokov v Planici, torej konec marca prihodnje leto.

Danes se je medtem minister sestal še s predstavnikom malih in srednje velikih podjetij na Poljskem Adamom Ambramowiczem. Na ministrstvu so poudarili, da tako v Sloveniji kot na Poljskem mala in srednje velika podjetja igrajo pomembno vlogo, saj v obeh primerih zaposlujejo približno tri četrtine zaposlenih. Na Poljskem je okoli 2,5 milijona tovrstnih podjetij, v Sloveniji pa 140.000.

Ta bistveno večji obseg sektorja malih in srednjih podjetij predstavlja po oceni gospodarskega ministrstva izjemno priložnost delitve poljskega znanja glede državne podpore delovanju tem družbam.