c S
Na voljo novih 1,4 milijarde evrov iz instrumenta Cef za prometne projekte 16.10.2019 14:29 Bruselj, 16. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes objavila razpis v vrednosti 1,4 milijarde evrov za podporo ključnim prometnim iz instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). V tokratnem razpisu, ki je odprt do 26. februarja prihodnje leto, je poseben poudarek namenjen trajnostnim rešitvam, so sporočili iz Bruslja.

Odhajajoča evropska komisarka za promet Violeta Bulc je ob tem povedala, da bodo podprte investicije spodbujale pametno in trajnostno naravnano mobilnost za boljšo povezanost Evrope.

Cef v trenutnem večletnem finančnem proračunu EU velja za glavno orodje unije za financiranje strateških naložb v promet, energijo in digitalno infrastrukturo. Od vzpostavitve leta 2014 je po navedbah komisije podprl 763 projektov, ki jim je namenil skoraj 22 milijard evrov.

Več projektov je bilo ali še bo s sredstvi iz instrumenta Cef financiranih tudi v Sloveniji. Poleg vrste manjših projektov sta med bolj odmevnimi drugi tir Koper-Divača, v okviru katerega financiranje iz instrumenta Cef dosega nekaj več kot 150 milijonov evrov, in pa precej nižja vsota za izdelavo projektne dokumentacije za drugo cev predora Karavanke.