c S
Kmalu izplačila subvencij za območja z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami 16.10.2019 14:26 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo prihodnji teden začela z obračunavanjem predplačil za ukrep plačil območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami za leto 2019. Plačila bodo izplačana v dveh delih.

Agencija bo za prvi del izplačila v višini 75 odstotkov pripadajočih sredstev za posamezno kmetijo izdala odločbe, predplačil v oktobru bo za približno 10 milijonov evrov in v novembru za okoli 20 milijonov evrov, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Posebnega razloga za izplačilo v dveh delih, kar je letos novost, sicer ni, vendar pa evropska uredba dopušča predplačila in letos je agencija to možnost izkoristila.

Agencija bo po 1. decembru začela z redno izdajo odločb za območja z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami, dinamika izdaje rednih odločb pa bo potekala v skladu z razpoložljivimi sredstvi za njihovo izplačilo.

Agencija je lani za ukrepe izvajanja kmetijske politike v Sloveniji namenila skoraj 315 milijonov evrov. Za kmetije na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost je bilo izplačanih za približno 42 milijonov evrov subvencij.