c S
Na Vrhniki morajo s parkirišča odstraniti karting stezo ali vrniti evropska sredstva 16.10.2019 12:18 Vrhnika, 16. oktobra (STA) - Na delu parkirišča P + R v Sinji Gorici, zgrajenem z evropskimi sredstvi, danes stoji karting steza. Če je vrhniška občina do 6. novembra ne bo odstranila, bo infrastrukturno ministrstvo od nje z obrestmi terjalo prejeta sredstva. Župan sicer trdi, da karting ni oviral parkiranja, saj je bilo mest za parkiranje vedno dovolj, poroča 24ur.com.

Na delu parkirišča Park & Ride v Sinji Gorici, ki je bil sofinanciran s sredstvi kohezijskega sklada, so vzpostavili karting stezo.

S tem je po mnenju ministrstva za infrastrukturo občina Vrhnika kršila določila pogodbe o sofinanciranju, na kar je ministrstvo po opravljeni kontroli opozorilo več zaposlenih in občanov. Na občini ob tem odgovarjajo, "da menijo, da uporaba nezasedenih parkirnih mest za dopolnilne namene ne nasprotuje cilju operacije", v kateri je bilo parkirišče s 149 parkirnimi mesti z navezavo na javni promet zgrajeno, poroča portal 24ur.com.

"Občina Vrhnika na parkirišču ni postavila karting steze, temveč je z zainteresiranim ponudnikom sklenila najemno pogodbo, s katero je omogočila, da se vsakokratna prosta površina parkirišča na platoju 2, pod pogojem, da to ne ovira doseganja namena operacije, v kateri je bilo parkirišče zgrajeno, uporabi tudi za športno aktivnost kartinga ter promocijo motošportnih aktivnosti na Vrhniki," je za 24ur.com dejal župan občine Vrhnika Daniel Cukjati.

Kot je izpostavil, je na preostalem delu parkirišča ves čas na voljo dovolj parkirnih mest.

Kljub temu je župan dejal, da je nadzor ministrstva pokazal, da to ne deli pogleda občine, zato bodo razmislili o odstranitvi karting steze. Hkrati pa je dejal, da bi odstranitev obžalovali, saj bi to pomenilo vsaj začasen zaton te dobrodošle športne aktivnosti na Vrhniki.

Na ministrstvu za infrastrukturo so za 24ur.com dejali, da so občino 7. oktobra pozvali k ukrepanju v 30 dneh. Kot so pojasnili, se po pravilih evropske kohezijske politike in skladno s pogodbo petletno obdobje spremljanja projekta zaključi 14. oktobra 2020. V primeru, da občina v predpisanem roku ne bo odpravila pomanjkljivosti in tako zagotovila stanja, skladnega s pogodbenimi obveznostmi, bo ministrstvo dolžno od občine terjati neupravičeno prejeta sredstva, skupaj z zamudnimi obrestmi.