c S
Bruselj naložil protimonopolne ukrepe ameriškemu Broadcomu 16.10.2019 12:09 Bruselj, 16. oktobra (STA) - Evropska komisija je ameriškemu tehnološkemu velikanu Broadcom v preiskavi suma kršitve pravil konkurence v EU naložila protimonopolne ukrepe, med drugim prekinitev nekaterih spornih praks. Evropska komisija sicer le redko med samim potekom preiskave naloži ukrepe, vendar je tokrat opozorila na nepopravljive posledice za konkurenco.

Preiskava Evropske komisije se je posvetila trgu integriranih vezij oz. čipov za komunikacijske naprave, kot so računalniški modemi in TV-komunikatorji. "Broadcomovo delovanje bi, brez posredovanja, zelo verjetno ustvarilo nepopravljivo škodo konkurenci," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

"Imamo močne indice, da je Broadcom, največji svetovni dobavitelj čipov za televizijske komunikatorje in modeme, uporabljal nedovoljene prakse," je dejala komisarka.

Preiskava temelji na očitkih, da je Broadcom konkurenco omejeval s tem, ko je svoje kupce pogodbeno obvezal k ekskluzivnim nakupom njegove opreme, vezavi popustov in drugih ugodnosti na velike nakupe svojih komponent in s tehnološkimi rešitvami, po katerih Brodacomove komponente niso bile združljive z deli drugih izdelovalcev v napravah.

V primeru, da bo preiskava sume komisije potrdila, Broadcomu grozi denarna kazen v višini do 10 odstotkov globalnih prihodkov, kar pomeni, da bi lahko dosegla milijardo dolarjev.