c S
Delovati je začel Evropski organ za delo 16.10.2019 15:39 V Bruslju je danes začel uradno delovati Evropski organ za delo. Ta bo v celoti operativen postal do leta 2024, v prihodnje pa se bo njegov sedež preselil v slovaško prestolnico Bratislava. Dogovor o ustanovitvi tega novega organa je EU dosegla letos, njegov namen pa bo olajšati koordinacijo na področju mobilnosti delovne sile v EU.

Novi organ bo državljanom in podjetjem po navedbah Evropske komisije omogočal, da izkoristijo priložnosti na enotnem trgu, hkrati pa bo podpiral sodelovanje med nacionalnimi organi, med drugim pri preprečevanju goljufij in zlorab na področju delovne in socialne zakonodaje ter spopadanju z njimi.

Cilji Evropskega organa za delo so, kot navajajo v Bruslju, zagotavljanje lažjega dostopa posameznikov in podjetij do informacij in storitev v zvezi z njihovimi pravicami in obveznostmi, spodbujanje sodelovanja med članicami EU pri izvrševanju evropskega prava na področju delovanja organa, med drugim z olajševanjem usklajenih in skupnih inšpekcijskih pregledov ter ukrepanja proti neprijavljenemu delu, ter posredovanje in pomoč pri iskanju rešitev v čezmejnih sporih.

Dejavnosti Evropskega organa za delo se nanašajo na pravila o mobilnosti delovne sile, torej na prosto gibanje delavcev in napotitev delavcev, koordinacijo socialne varnosti in posebno delovno zakonodajo v sektorju cestnega prometa.

V Evropski komisiji izrecno poudarjajo, da na ravni EU ne bodo ustvarjene nobene nove pristojnosti, članice pa bodo še naprej v celoti odgovorne za izvrševanje pravil na področju dela in socialne varnosti.

Dodana vrednost organa je po navedbah komisije ta, da bo olajšal sodelovanje med državami, racionaliziral obstoječe strukture in zagotovil operativno podporo za učinkovitejše izvrševanje pravil. Organ bo poleg tega po pričakovanjih izboljšal sodelovanje med nacionalnimi organi na področju mobilnosti delovne sile, tako da bo zagotovil stalno strukturo EU. Omogočil bo tudi združevanje virov za skupne dejavnosti, kot je organiziranje skupnih inšpekcijskih pregledov ali usposabljanje nacionalnega osebja za obravnavanje čezmejnih primerov.

Današnje slovesnosti ob odprtju so se udeležili predsednik odhajajoče Evropske komisije Jean-Claude Juncker, podpredsednika Komisije Valdis Dombrovskis in Maroš Šefčovič ter evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen.

V četrtek bo potekala tudi prva seja upravnega odbora organa. Tega sestavljajo predstavniki držav članic, Evropske komisije, socialnih partnerjev na ravni EU in Evropskega parlamenta ter opazovalci iz Islandije, Lihtenštajna, Norveške, Švice in drugih agencij EU na področju zaposlovanja in socialnih zadev.

Evropski parlament, Svet EU, ki združuje predstavnike članic, in Evropska komisija so okvirni dogovor o ustanovitvi organa dosegli v začetku tega leta, uradno pa je bilo to potrjeno letos junija.

Organ začenja delovati v Bruslju, njegovi finančni in človeški viri pa naj bi se postopoma povečevali. Leta 2024, ko bo postal v celoti operativen, naj bi razpolagal z letnim proračunom v višini 50 milijonov evrov in imel 140 zaposlenih. Članice EU so se junija dogovorile, da naj bi bil sedež novega organa v končni fazi v Bratislavi.

V Bruslju so ob tem spomnili, da trenutno v drugi članici unije živi ali dela okoli 17,5 milijona državljanov EU, kar je dvakrat več kot pred desetletjem. Poleg tega na milijone podjetij posluje čezmejno.

Bruselj, 16. oktobra (STA)
Foto: STA