c S
Gospodarska delegacija na Filipinih krepila odnose med državama 16.10.2019 09:53 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je z delegacijo predstavnikov desetih slovenskih podjetij in Gospodarske zbornice Slovenije obiskal Filipine, da bi okrepili gospodarske odnose med državama. Slovenija ima s Filipini sicer skromno blagovno menjavo, vendar veliko priložnosti za krepitev sodelovanja.

V sklopu obiska se je slovenska vladno-gospodarska delegacija udeležila poslovnega srečanja na Filipinski zbornici za trgovino in industrijo, kjer so potekali tudi številni sestanki, so sporočili z ministrstva.

Na sestankih so govorili o krepitvi gospodarskih vezi, spoznavanju trga, okolja, prioritet, želja in morebitnih priložnostih konkretnega sodelovanja na področju energetike, transporta in logistike, informacijske tehnologije, kovinsko-predelovalne industrije, upravljanja s človeškimi viri in turizma.

Državni sekretar je na Filipinih predstavil gospodarsko stanje Slovenije in blagovno menjavo med državama s poudarkom na potencialnih priložnostih sodelovanja med državama.

Na srečanjih je poudaril, da "Slovenija razpolaga z ustrezno gospodarsko klimo, investicijam naklonjenim okoljem, ima ugodno geostrateško lego, je inovativna in tehnološko napredna". To so po njegovih besedah zagotovo dobra izhodišča za krepitev gospodarskega in trgovinskega sodelovanja.

Filipini so država, s katero ima Slovenija sicer skromno blagovno menjavo, vendar pa njena napovedana 5,7-odstotna povprečna letna stopnja gospodarske rasti v prihodnjih petih letih predstavlja velik potencial za državo in tudi za slovenska podjetja.