c S
Cene nafte blizu izhodišča 16.10.2019 08:52 Singapur, 16. oktobra (STA) - Cene nafte se v današnjem azijskem trgovanju niso veliko odmaknile od izhodišča, od začetka tedna pa so zabeležile približno triodstoten padec. Analitiki pravijo, da sta razloga za to dva: slabši gospodarski obeti na svetovni ravni in pomisleki glede možnosti trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v novembru je bilo treba v zgodnjem trgovanju po singapurskem času odšteti 52,88 dolarja, kar je le malenkost več kot v torek, decembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent pa so se zvišale za 12 centov, tako da so bile pri 58,86 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trgovci z nafto so pod vplivom znamenj, da se svetovno gospodarstvo ohlaja. Tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) je v torek poslabšal svoje gospodarske napovedi.

Poleg tega se tudi na naftnem trgu krepijo dvomi, da bosta ZDA in Kitajska res razrešili trgovinski spor. Kljub temu, da je bil v zadnjem času zabeležen določen napredek, pravega preboja ni na vidiku. Prav nesoglasja med tema dvema velesilama veljajo za eno največjih tveganj za svetovno gospodarstvo.