c S
Na kratko iz gospodarstva 16.10.2019 07:17 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Ponudnik prevozov Goopti bo novembra začel uporabljati tudi štiri lastna električna vozila. Z njimi bo potnike vozil iz Ljubljane in Zagreba do letališč na Brniku ter v Trstu, Zagrebu in Gradcu. "Gre za krajše povezave do bližnjih letališč v regiji, ki so pomembne predvsem za poslovne potnike; še posebej zdaj, ko so prisiljeni iskati alternative ljubljanskemu letališču," so sporočili iz družbe. Novost je del projekta Urban-E, ki ga sofinancira EU. Goopti je sicer svojo mrežo letos razširil tudi v Albanijo in Črno goro. V Albaniji povezuje prestolnico Tirano z letališči v Tirani, Prištini in Skopju, v Črni gori pa letališči v Podgorici in Tivtu z mesti Budva, Tivat, Kotor, Bar in Podgorica.

Družba Planet GV in poslovni medij v angleščini Slovenia Business Report sta v okviru projekta Zlati kamen, namenjenega spremljanju in spodbujanju razvoja na lokalni ravni v Sloveniji, objavila javni razpis Dobra družba, v okviru katerega k prijavi vabita podjetja, ki spodbujajo razvoj na lokalni ravni na različnih področjih. Javni razpis za pridobitev priznanja in plakete Dobra družba je odprt do 15. novembra, plaketo pa bodo podelili na konferenci Zlati kamen 2020, ki bo februarja v Ljubljani. Razpis Dobra družba podpira tudi Klub slovenskih podjetnikov.

Družba Tech Data, ki je distributer informacijskih tehnologij, je danes sporočila, da je vodenje njenega poslovanja v jugovzhodni Evropi prevzela Sirma Ozkan Eren. Regija vključuje Slovenijo, Srbijo, Hrvaško in Madžarsko, kjer ima Tech Data hčerinske družbe, ter Albanijo, BiH, Makedonijo, Črno goro in Kosovo, kjer je navzoča prek partnerskih podjetij, so navedli v družbi.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je na vlado naslovil pobudo, naj razveljavi po njegovem mnenju neustrezno in z mednarodnimi akti neskladno potezo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek in ponovno vzpostavi pravno legalno stanje v družbi SODO. Vlada je namreč na predlog Bratuškove poleti spremenila statut družbe SODO in s tem tudi način potrjevanja direktorjev te družbe. Po novem ima zadnjo besedo pri potrjevanju vlada in ne več nadzorni svet.

V Sloveniji se ta teden mudi delegacija šestih strokovnjakov Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki bo izdelala celoviti pregled digitalne uprave. Za Slovenijo tak pregled še nikoli ni bil narejen, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, kjer gostijo strokovnjake. Pristojni državni sekretar Leon Behin je ob tem poudaril, da Slovenija daje posebno pozornost digitalizaciji, tovrsten celovit pregled s priporočili strokovnjakov OECD pa bo po njegovem mnenju zelo koristen za Slovenijo. Na podlagi študije bodo na ministrstvu pripravili akcijski načrt za izboljšave.

Ljubljanska borza bo med 18. in 24. oktobrom ustavila trgovanje z amortizacijskimi obveznicami Adrie Mobil z oznako ADM2. To ji je naložila KDD, saj je 24. oktobra datum vmesnega izplačila glavnice, do katerega so upravičeni tisti imetniki obveznic, ki bodo 21. oktobra vpisani v register KDD, je Adria Mobil danes sporočila prek spletne strani Ljubljanske borze.