c S
Odbor za finance začenja obravnavo davčnega paketa 16.10.2019 07:29 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Odbor DZ za finance bo danes obravnaval predloge davčnih sprememb, ki razbremenjujejo stroške dela in bolj obdavčujejo kapital. Pričakovati je živahno razpravo, saj prihaja opozicija na sejo z vrsto dopolnil, o svojih pa razmišlja tudi koalicija. V Levici zahtevajo, da vlada razbremenitve pri dohodnini povsem opusti.

Cilj davčnega paketa, v katerem so predlogi sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb, o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov ter o davčnem postopku, je razbremenitev stroškov dela in s tem povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. "Na boljšem bomo vsi, ki delamo," je po potrditvi na seji vlade pred dvema tednoma dejal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Glavna novost je razbremenitev lestvice za odmero dohodnine. Ta bo še naprej imela pet davčnih razredov s 50-odstotno stopnjo davka v najvišjem razredu, vendar pa se bodo v vseh meje zvišale ter v drugem in tretjem za eno odstotno točko tudi znižale stopnje davka. Skupaj z zvišanjem splošne olajšave in spremembami pri dodatni splošni olajšavi to za državni proračun pomeni približno 138 milijonov evrov manj prihodkov.

Zato vlada predlaga povečanje obdavčitve kapitala, in sicer se bo stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Enako velja za stopnjo davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov kot tudi stopnjo dohodnine od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem.

Glede stopnje davka od dohodkov pravnih oseb spremembe niso predvidene in naj bi torej ostala pri 19 odstotkih. Je pa vlada predvidela uvedbo minimalne stopnje obdavčitve podjetij, in sicer v višini sedmih odstotkov.

Poslanci naj bi davčni paket sprejeli po nujnem postopku, da bodo lahko spremembe uveljavljene 1. januarja 2020.