c S
Odbor DZ bo obravnaval ukrepe vlade pri dolgotrajni oskrbi 16.10.2019 07:28 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo na današnji nujni seji, sklicani na zahtevo SDS, obravnaval ukrepe vlade na področju dolgotrajne oskrbe. V SDS so zahtevo vložili po objavi revizije računskega sodišča, ki je pokazala, da država ni bila uspešna pri dostopnosti storitev socialnega varstva.

V poslanski skupini SDS odboru predlagajo sprejetje sklepa, po katerem bi vlada, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za zdravje raziskali obseg sredstev za projekte, ki naj bi zgolj pokazali ustreznost ali neustreznost predvidenih rešitev v zvezi z dolgotrajno oskrbo. Proti odgovornim osebam naj sprožijo vse potrebne postopke za ugotovitev njihove odškodninske in kazenske odgovornosti, predlagajo.

Računsko sodišče je namreč za obdobje od 1. januarja 2007 do 30. junija 2018 ugotovilo, da vlada in obe ministrstvi niso izkazali, da uresničujejo cilje za zagotavljanje dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva. Poleg tega niso zagotovili enake obravnave upravičencev, načrtovanje novega sistema dolgotrajne oskrbe pa ni bilo ustrezno.

Vlada je za omenjene projekte namenila kar 74,5 milijona evrov, pri pripravi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi pa niso natančno ugotovili slabosti obstoječega sistema niti določili virov financiranja storitev, so zapisali na računskem sodišču.

DZ bo omenjeno točko obravnaval na izredni seji v četrtek.