c S
Razpoloženje med nemškimi vlagatelji oktobra stabilno 15.10.2019 13:09 Frankfurt, 15. oktobra (STA) - Razpoloženje med nemškimi vlagatelji se oktobra na mesečni ravni ni bistveno spreminjalo, potem ko je poleti precej upadlo, kažejo danes objavljeni podatki. Kazalnik, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), se je oktobra v primerjavi s septembrom znižal za 0,3 točke na -22,8 točke.

"Finančni eksperti še naprej pričakujejo, da se bodo gospodarske razmere v Nemčiji poslabšale," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor centra ZEW Achim Wambach.

"Zadnji dogovor med ZDA in Kitajsko očitno ni zmanjšal skepticizma," je dodal. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč prejšnji teden naznanil preboj v trgovinskih pogajanjih med največjima svetovnima gospodarstvoma. Podrobnosti pa ni navedel.

Trgovinski spor med državama je prizadel tudi nemško gospodarstvo, predvsem zaradi močnih povezav s kitajskim gospodarstvom. V prvem polletju je bila Kitajska najpomembnejša nemška trgovinska partnerica, menjava med državama pa je dosegla 117 milijard evrov.