c S
Avgusta nižja vrednost gradbenih del 15.10.2019 11:06 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Vrednost v Sloveniji opravljenih gradbenih del je bila avgusta za 3,6 odstotka nižja kot julija in za 7,5 odstotka nižja kot avgusta lani, je danes objavil statistični urad. V osmih mesecih skupaj statistiki medletno še vedno beležijo rast vrednosti gradbenih del. Ta je pri 8,7 odstotka.

Avgustovski 3,6-odstotni mesečni padec je sledil julijski nespremenjeni vrednosti. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila v osmem letošnjem mesecu višja za 7,2 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila za 8,6 odstotka nižja.

Na statističnem uradu so pojasnili, da je bila avgustovska vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah glede na julij višja tako zaradi višje vrednosti del, opravljenih na stanovanjskih stavbah, kot zaradi višje vrednosti del, opravljenih na nestanovanjskih stavbah. Vrednost prvih je bila višja za 6,8 odstotka, vrednost drugih pa za 6,2 odstotka.

Medletno gledano je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah višja za 2,2 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa nižja za 11,4 odstotka. Skupaj je bil medletni padec vrednosti gradbenih del 7,5-odstoten.

Avgustovska medletna rast vrednosti opravljenih gradbenih del na stavbah je predvsem posledica del, opravljenih na stanovanjskih stavbah, katerih vrednost je bila za 14,8 odstotka višja kot v avgustu lani. Vrednost opravljenih gradbenih del na nestanovanjskih stavbah je bila medtem za 1,3 odstotka nižja.

V osmih mesecih skupaj je bila vrednost gradbenih del za 8,7 odstotka višja kot v enakem obdobju lani. Vrednost del na stavbah je bila višja za 6,4 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila medletno na 9,5 odstotka višji ravni.