c S
Cene nafte še naprej upadajo 15.10.2019 09:15 Singapur, 15. oktobra (STA) - Cene nafte so se v azijskem trgovanju znova znižale. Vlagatelji so skeptični, da bodo ZDA in Kitajska dejansko podpisale dogovor in razrešile trgovinski spor. Kitajska naj bi si namreč želela nadaljnjih pogovorov z ZDA, preden bo delni sporazum, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump že označil kot preboj, lahko podpisala.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 58,84 dolarja, kar je 51 centov manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Cena teksaške nafte za dobavo v novembru se je znižala za 44 centov na 54,15 dolarja.

Na nižje cene surove nafte vpliva tudi manjše povpraševanje. Analitiki menijo, da bo v prihodnje povpraševanje po nafti, na katerega negativno vpliva trgovinski spor, še upadalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je sicer pred časom ocenila, da bo svetovno povpraševanje po nafti bo po pričakovanjih ostalo šibko, saj se rast gospodarstev velesil ohlaja.