c S
IMF bo objavil najnovejše svetovne gospodarske obete 15.10.2019 07:31 Washington, 15. oktobra (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) bo v sklopu dogajanja na letnem zasedanju IMF in Svetovne banke danes objavil najnovejšo svetovno gospodarsko napoved. Pričakovati je, da jo bo v luči povečanih tveganj znižal. IMF bo objavil tudi najnovejša pričakovanja za Slovenijo in tudi v tem primeru se obeta njihovo poslabšanje.

V zadnji napovedi je IMF julija svetu za letos napovedal 3,2-odstotno, za leto 2020 pa 3,5-odstotno rast, a nova ocena bo glede na zadnje podatke in opozorila zanesljivo slabša.

Nova izvršna direktorica IMF, Bolgarka Kristalina Georgieva, je v svojem govoru pred začetkom letnega zasedanja mednarodnih finančnih ustanov ta teden dejala, da se je svetovno gospodarstvo začelo po skupnem vzponu zdaj sinhrono ohlajati, glavni razlog za to pa so trgovinske napetosti, še vedno povsem odprti scenariji glede brexita in nasploh geopolitične napetosti.

V ospredju je trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko. "V preteklosti smo že govorili o nevarnosti trgovinskih sporov in sedaj vidimo dejanske posledice," je glede tega dejala Georgieva in dodala, da je posredna škoda zaradi zamajanega gospodarskega zaupanja še večja.

IMF bo danes objavil tudi najnovejše gospodarske napovedi za Slovenijo. Aprila je sklad Sloveniji za letos napovedal 3,4-odstotno, za leto 2020 pa 2,8-odstotno rast. Pričakovati je, da bo ocenjena rast tokrat nižja, tako kot je napoved pred tedni znižal že tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj.

Dogajanje v Washingtonu bo sicer vrhunec doseglo v petek in soboto z zasedanjem Mednarodnega denarnega in finančnega odbora IMF in skupnega Razvojnega odbora IMF in Svetovne banke. Med udeleženci dogajanja je tudi slovenska delegacija pod vodstvom guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje.