c S
V Ljubljani danes spregovorili o upravljanju zdravstvenih organizacij 14.10.2019 15:50 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Izšla je knjiga Management v zdravstvenih organizacijah, s katero želijo avtorji izboljšati to področje v Sloveniji. Kot je na današnji predstavitvi v Ljubljani dejal upokojeni otroški kardiolog in eden od avtorjev Andrej Robida, v veliko zdravstvenih organizacijah vlada kaos, saj vloge med menedžerji in zdravniki niso ustrezno razdeljene.

Specialisti so tisti, ki rešujejo probleme. Naloga menedžerja pa je poznati prave probleme, poiskati specialiste, ki bodo te probleme lahko rešili, in znati ustrezno motivirati zaposlene, je opozoril nekdanji profesor managementa in organizacijo na ljubljanski ekonomski fakulteti in eden od avtorjev knjige Rudi Rozman. "In to je nekaj popolnoma drugačnega, kot je pri nas," je še dodal.

V Sloveniji je po Rozmanovem mnenju namreč preveč zdravnikov, ki bi bili obenem radi menedžerji. Ti nato hočejo sami reševati probleme, a jih zaradi razdvojenosti med menedžerskimi in zdravniškimi opravili posledično rešujejo slabše, kot bi jih sicer lahko njihovi podrejeni.

Na samem vrhu organizacij so najpomembnejša menedžerska znanja, meni Rozman. Tako lahko uspešen menedžer dela na različnih področjih, a nižje kot greš, večjo vlogo začne igrati strokovna usposobljenost posameznika, je dodal. "Prepričan sem, da je veliko naših, zlasti velikih podjetij, propadlo, ker so na vrhu imele specialista," je opozoril Rozman.

Robida je opozoril tudi na preveliko vmešavanje politike pri imenovanju vodstev bolnišnic.

Knjiga je sicer namenjena vsem, ki v zdravstvenih in z njimi povezanih organizacijah na različnih ravneh upravljajo in uravnavajo njihovo delovanje. Priporočajo jo tudi ustvarjalcem sistema in politike zdravstva, fakultetam, ki imajo v svojih programih menedžment in upravljanje, ter zavarovalnicam in drugim, ki so v stiku s tem področjem oz. jih ta zanima, je obrazložil Rozman.

Težava je tudi v odnosu družbe do menedžerstva, saj po mnenju Rozmana "Slovenci ne cenijo organizacije in menedžmenta."

Knjiga je tako razdeljena na tri dele. Prvi del tako govori o značilnostih zdravstva, organizaciji, financiranju zdravstvenih organizacijah in o stanju menedžmenta v teh organizacijah. Drugi in tudi osrednji del knjige obravnava bistvo menedžmenta in upravljanja na splošno ter v povezanosti z zdravstvenimi organizacijami in temeljne menedžerske funkcije. Tretji del pa je posvečen kakovosti in varnosti v zdravstvenih organizacijah z vidika osebja in menedžerjev.

Vsakemu poglavju je dodana tudi krajša raziskava ali primer, ki so ga pripravili sodelavci, ki delajo v zdravstvenih organizacijah.

Knjigo so spisali zdaj že pokojni profesor na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru Jure Kovač, Rudi Rozman, docentka za področje organizacije in menedžmenta v zdravstveni negi in zdravstvu ter za področje zdravstvene nege Bojana Filej ter Andrej Robida. Gre torej za skupino avtorjev tako s področja zdravstva kot tudi menedžmenta. Pobudo za nastanek knjige je dal ravno Kovač, ki pa je umrl malo pred zaključkom knjige.