c S
Centri za socialno delo rešili 93 odstotkov avgustovskih vlog 14.10.2019 12:51 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Centri za socialno delo so od avgustovskih vlog do danes rešili 93-odstotni delež. Glede na poročanje centrov so ostale nerešene predvsem vloge, pri katerih so stranki izdali poziv za dopolnitev vloge ali pa se rešuje predhodna vloga, so sporočili z ministrstva za delo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je že v prejšnjem letu začelo sistemske in organizacijske ukrepe, da bi preprečilo zaostanke pri reševanju vlog za pravice iz javnih sredstev, kakršni so bili lani jeseni, in da bi centri izdajali odločbe v zakonsko določenem roku. Centri so morali avgusta letos namreč odločati o približno 113.000 vlogah oziroma o približno 180.000 pravicah. Ministrica Ksenija Klampfer poudarja, da lahko pravica doseže svoj namen le, če je priznana pravočasno. Tokrat se je po navedbah ministrstva zgodilo prvič po letu 2012, da so vloge rešene v zakonsko določenem času.

Na ministrstvu od jeseni lani intenzivno odpravljajo tudi zaostanke pri reševanju pritožb na odločbe centrov glede uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Ministrica, ki zaostanke pri odločanju o teh pravicah ocenjuje kot nedopustne, je namreč takoj po prihodu na ministrstvo sprejela ukrepe za njihovo odpravo. Decembra lani je bilo 3996 nerešenih pritožb, za katere je že potekel dvomesečni rok za reševanje, 1. oktobra letos pa jih je bilo še 754. Cilj ministrstva je do konca leta odpraviti vse zaostanke, so še zagotovili.