c S
Evropske borze uvodoma v rdečem 14.10.2019 10:33 London/Frankfurt/Pariz, 14. oktobra (STA) - Osrednji indeksi evropskih borz se v uvodnem delu trgovanja gibljejo v rdečem. Vlagatelji so po ocenah analitikov pesimistični v pričakovanjih, da bo EU in Veliki Britaniji uspelo doseči dogovor o odnosih po brexitu.

Okoli 9.45 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,57 odstotka pod izhodiščem. CAC 40 na borzi v Parizu se je zniževal po 0,63-odstotni stopnji, DAX v Frankfurtu po 0,57-odstotni, FTSE 100 v Londonu pa po 0,40-odstotni stopnji.

EU in Velika Britanija sta se v petek dogovorili za okrepljena pogajanja o brexitu. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP se namreč začenja odločilni teden za iskanje soglasja. Če ga stranema ne bo uspelo doseči, bo Otok povezavo zapustil brez dogovora, kar bi po opozorilih številnih ekonomistov lahko vodilo v gospodarsko krizo v Veliki Britaniji in velik padec njene trgovine z EU.

Vrednost evra se je znižala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1016 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,20 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1043 dolarja.

Na azijskih borzah so vlagatelji pozdravili delni trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko; osrednji indeksi so končali v zelenem. V Šanghaju je SSE Composite pridobil 1,15 odstotka, v Seulu Kospi 1,11 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 0,88 odstotka, v Singapurju pa STI 0,28 odstotka. Tokijska borza je bila zaradi praznika zaprta.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek po trgovinskih pogajanjih sporočil, da sta strani dosegli dogovor prve faze in da ta teden ne bo zvišal carin na 250 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske s 25 na 30 odstotkov.