c S
Češka država prodaja Vipap Videm Krško češkemu holdingu 14.10.2019 09:41 Krško, 14. oktobra (STA) - Češko ministrstvo za finance bo po informacijah spletnega portala Siol prodala papirniško družbo Vipap Videm Krško podjetju RIDG Holding, za katerim stoji ekipa zasebnih vlagateljev s Češke.

V RIDG Holdingu sta sile združila investicijska skupina Portiva, ki jo je ustanovila podjetnica Iva Štasna, ki je zgradila eno največjih mrež sončnih in vetrnih elektrarn na Češkem, zdaj pa se je začela ukvarjati tudi z vlaganjem v nepremičnine in industrijska podjetja, ter svetovalno podjetje IPIDC, v katerem ima glavno besedo Miroslava Hrnčirova in se ukvarja s finančnim prestrukturiranjem in investicijskim svetovanjem. Portiva ima trenutno v upravljanju za vsega okoli 90 milijonov evrov naložb, poroča Siol.

Vipap Videm Krško, ki se leta bori z rdečimi številkami, je zaradi slabih rezultatov na letno poročilo za leto 2017 dobil mnenje s pridržkom, v katerem je revizorska hiša UHY izrazila dvom o nadaljnjem delovanju papirnice kot delujoče družbe (ang. "going concern"). Opozorila je na nevarnost, da bi Vipap ob nadaljevanju takšnega poslovanja prišel v položaj, ko ne bi mogel poravnati svojih dolgov, navaja portal.

Dodaja, da je bila tudi zato prodaja neizogibna in celo nujni del v procesu finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe, ki ga bo moral RIDG Holding kot novi lastnik nadaljevati. Tako sanacijski ukrepi kot pozitivno dogajanje na trgu pa že dajejo rezultate, kar vzbuja dodatno upanje v ohranitev in nadaljnji razvoj proizvodnje v Krškem, piše Siol.

Vipap Videm Krško, ki je v 96,5-odstotni lasti češkega ministrstva za finance, 3,5 odstotka pa je lastnih delnic, je lani ustvaril skoraj 97 milijonov evrov prihodka in s tem za osem odstotkov presegel predlanski izid. Družba je imela 1,3 milijona evrov čiste izgube, potem ko je predlani ta znašala 8,8 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja je bil pri 575.000 evrov, potem ko je družba predlani beležila 7,01 milijona evrov izgube iz poslovanja. Operativni denarni tok je s predlanskih 602.000 evrov lani porasel na 2,2 milijona evrov, kaže letno poročilo, objavljeno na spletni strani Ajpesa.