c S
ZDA in Kitajska dosegli napredek v trgovinskih pogajanjih 12.10.2019 19:11 Washington, 11. oktobra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump prihodnji teden ne bo povišal carin na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske s 25 na 30 odstotkov, ker so pogajalci ZDA in Kitajske po Trumpovih besedah prišli do "zelo bistvenega trgovinskega dogovora prve faze". Sedaj naj bi se začela druga faza.

Kitajska je med drugim privolila v nakup od 40 do 50 milijard dolarjev vrednih kmetijskih pridelkov iz ZDA. Grožnja s carinami na praktično celoten uvoz iz Kitajske do konca letošnjega leta sicer za zdaj ostaja v veljavi.

Pogajalci se glede glavnih točk spora v več kot leto dni trajajoči trgovinski vojni med državama, kot so ameriške obtožbe, da Kitajska sili tuja podjetja v predajo poslovnih skrivnosti v zameno za dostop na trg, niso dogovorili še nič. Zmenili pa naj bi se okrog finančnih storitev in intelektualne lastnine.

Trump je v petek v Beli hiši sprejel kitajskega pod-premierja Liu Heja in kasneje dejal, da je prva faza dogovorov pripravljena na podpis, druga faza pogajanj pa se bo začela nemudoma. Prva faza dogovora naj bi bila sicer napisana in pripravljena na podpis v naslednjih treh tednih.

Na vprašanje kako to, da je dogovora prišlo sedaj, je Trump odgovoril, da je napredek posledica tega, ker je posel veliko večji kot prej. Liu je dejal, da je to posledica sodelovanja.

Na vprašanje ali mu je Kitajska v zameno za dogovor obljubila preiskavo političnega nasprotnika Josepha Bidna, je Trump odgovoril, da lahko Kitajska z Bidnom dela kar želi in kako bo rešila vprašanje milijarde in pol dolarjev je njena stvar. Za zdaj še nikomur ni jasno o čem govori.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je dejal, da so dosegli razumevanje o ključnih vprašanjih, vendar je ostalo še veliko dela. ZDA bodo vmes ponovno razmislile o svoji odločitvi avgusta, da Kitajsko razglasijo za manipulatorko valute.

Borzni vlagatelji so se na novice o približevanju dogovora odzvali z navdušenjem in indeks Dow Jones je dan končal z rastjo okrog 300 točk.