c S
Zahtevne tržne razmere oklestile dobiček Medexa 12.10.2019 19:11 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Družba Medex, ki se med drugim ukvarja s točenjem medu in proizvodnjo prehranskih dopolnil, je lani ustvarila 1,35 milijona evrov čistega dobička, kar je 19,6 odstotka manj kot predlani. Kot so pojasnili v družbi, je za njimi leto zahtevnih tržnih razmer, ki so prinesle izzive na številnih področjih njihovega poslovanja.

Kot je v poročilu o poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisala direktorica družbe Aleška Mižigoj, jih preseneča, da potrošniki ob zviševanju življenjskega standarda vse manjši delež prihodkov namenijo za hrano in vse večji delež za trajnejše, dražje dobrine.

"V slovenski trgovini so zato močno rasli diskontni trgovci in prvič se je diskontni trgovec uvrstil na tretje mesto med vsemi slovenskimi trgovci z živili. To za nas predstavlja velik izziv," je poudarila.

Medex je po njenih besedah občutil tudi posledice afere s ponarejenim medom iz tujine, ki je zmanjšala zaupanje v med, prodajo slednjega pa je zmanjšala tudi "izredno topla" zima.

"Tako smo na domačem trgu slabše poslovali z vsemi kupci, ki imajo v svojem asortimanu med, na tujem trgu pa smo imeli nekaj težav s podaljševanjem registracij izdelkov, ki so se zamaknile v leto 2019, kar je povzročilo zamik dobav," je zapisala.

Medexovi čisti prihodki od prodaje so se lani tako skrčili za 8,4 odstotka na 12,28 milijona evrov, kar je nižje od zastavljenih ciljev.

Lani so sicer dokončali gradnjo skladišča, projekt izgradnje parkirišča pa se je zamaknil v letošnje leto. Lani so predstavili tudi nekaj novosti na področju prehranskih dopolnil in kozmetike, ki bodo rezultate po pričakovanjih prinesle že letos.

Za letos so med drugim napovedali nove investicije, med katerimi so izpostavili vpeljavo novih računalniških programov. "Pričakujemo leto rasti tako na domačem kot na tujih trgih," je še poudarila Mižigojeva.

Konec minulega leta je Medex zaposloval 91 oseb, kar je tri manj kot leto prej.