c S
Hidria lani z višjimi prihodki, nižjim dobičkom 12.10.2019 19:11 Idrija, 12. oktobra (STA) - Skupina Hidria Holding, ki med drugim razvija in proizvaja visokotehnološke izdelke za avtomobilsko industrijo, je lani ustvarila 266,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 6,6 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je bil z 12,3 milijona evrov za 20,8 odstotka nižji kot leto prej.

Skupina, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo visokotehnoloških sistemov na področju avtomobilskih in industrijskih tehnologij, je večino prihodkov ustvarila s prodajo izdelkov in storitev v tujini, kjer je imela 236,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 6,3 odstotka več kot predlani. Pri tem so prihodki od prodaje v EU znašali 218,3 milijona evrov, kaže letno poročilo, objavljeno na spletni strani Ajpesa.

Beležili so 16,4 milijona evrov dobička iz poslovanja, 15,9 odstotka manj kot predlani. Dobiček iz poslovanja vključno z odpisi vrednosti (EBITDA) je bil za 4,5 odstotka nižji, znašal je 32,1 milijona evrov.

"Po pričakovanjih se je v zadnjem delu leta 2018 svetovno gospodarstvo začelo ohlajati. Izjemna rast v obdobju 2015 do sredine 2018 se je ustavila. Prav ta hitra rast nam je povzročala dodatne nenačrtovane stroške v preteklih letih," so zapisali v poročilu. Je pa, so dodali, umiritev nivoja naročil pripomogla k boljši optimizaciji proizvodnih procesov v poslovnih enotah in tudi na drugih ravneh korporacije.

Rast obsega poslovanja so zagotovili s skoraj 50 milijoni evrov novonominiranih poslov, so navedli in dodali, da pri tem izstopa predvsem poslovna enota Hidria Lamtec, ki izdeluje lamele iz elektromagnetne pločevine in pri kateri so v drugi polovici leta beležili rekordno vrednost novih povpraševanj in tudi nominacij novih poslov.

Kot še posebej pomembnega so izpostavili nov projekt za družbo Continental, pri katerem bodo prek nove tehnologije spajanja lamel sledili trendu elektromobilnosti za pogonske sklope hibridnih in povsem električnih vozil.

Veliko večino prihodkov skupine ustvari družba Hidria, ki je imela lani 220,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 33,1 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je bil z 8,5 milijona evrov za 15,3 odstotka nižji kot leta 2017.

Korporacija Hidria na avtomobilskem in industrijskem področju med drugim proizvaja aluminijaste dele za krmilne in pogonske sisteme, ogrevalne svečke, grelnike goriva in zraka, senzorje, varjene okvirje, ventilatorje, elektromotorje in pogone ter rešitve za industrijsko avtomatizacijo.

Družba Hidria je del skupine Hidria Holding, ta je ob družbi HGR Naložbe del skupine H&R. V skupini Hidria Holding deluje šest poslovnih enot (Hidria Advancetec, Hidria Alutec, Hidria Dieseltec, Hidria Lamtec, Hidria Mototec, Hidria Movent), dva kompetenčna centra (Hidria Industrijska avtomatizacija in Hidria Komponente orodij) ter funkcije Hidrie (npr. finance, kontroling in zakladništvo, IT, raziskave in razvoj).