c S
Aquafilslo kljub rasti prihodkov opozarja na zaostrene tržne razmere 12.10.2019 19:11 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Družba Aquafilslo je lani ustvarila 246,54 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček se je rahlo znižal. Kot so pojasnili v družbi, je še ob polletju kazalo na rekordne rezultate, nato pa so se razmere na trgu poslabšale.

Kot so v družbi, ki se med drugim ukvarja s proizvodnjo poliamida, zapisali v poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, so bile tržne razmere v prvi polovici lanskega leta pozitivne. Cene ključnih surovin so rasle, nato pa je v drugi polovici leta prišlo do obrata globalnih gospodarskih razmer.

Čisti dobiček je v primerjavi z letom 2017 kljub težavnim razmeram ostal skoraj nespremenjen - znižal se je za slabih 60.000 evrov na dobrih osem milijonov evrov.

Med večjimi lanskimi investicijami družbe sta optimizacija in avtomatizacija pralne linije v vrednosti 2,57 milijona evrov, več kot dva milijona pa so namenili tudi širitvi obrata za proizvodnjo vlaken iz recikliranega poliamida.

V družbi so opozorili, da so se ukrepi na področju davkov in stroškov dela lani še zaostrili, kar jim je ob ugodni splošni gospodarski klimi v Sloveniji povzročalo dodatne težave pri iskanju delovne sile.

"Cene in obremenitve ostajajo visoke predvsem zaradi neprimernega usklajevanja lokalnih in državnih oblasti pri izvrševanju proračuna," so poudarili in kot primer navedli cene določenih energentov, ki se v Evropi po njihovih besedah znižujejo, v Sloveniji pa "drastično zvišujejo".

Letos namerava Aquafilslo ponoviti lanske rezultate, a vodstvo poudarja, da bo glede na trenutna gospodarska gibanja in napovedi to težko doseči.

V družbi je bilo konec lanskega leta 861 zaposlenih, kar je toliko kot leto prej.