c S
Koroško gospodarstvo tudi v primežu stanja na trgu dela 13.10.2019 19:11 Dravograd, 12. oktobra (STA) - Gospodarstvo na Koroškem se že dlje časa sooča s pomanjkanjem ustreznih kadrov. Razlogov je več, med njimi so starajoče se prebivalstvo, odliv mladih in dnevne delovne migracije. Prehajanja zaposlenih je veliko, ugotavljajo v podjetjih. Nove delavce vseskozi iščejo v Tab Mežica, trenutno tudi v Livarni Vuzenica. Slabše kaže v družbi Adient.

Delavce iščejo v Tabu in Livarni Vuzenica, Adient število prilagaja naročilom

Nove zaposlene stalno iščejo v podjetju Tab Mežica, ki ima v okviru skupine na Koroškem 920 zaposlenih. Kljub izboljševanju pogojev dela, visokem regresu in božičnici ter zvišanju povprečne plače - to so v poldrugem letu dvignili za okoli petino in je nad povprečjem Slovenije - imajo v podjetju težave pridobiti dovolj kadra.

Iščejo ga tudi v tujini in tako imajo na Koroškem trenutno med zaposlenimi od 25 do 30 odstotkov tujcev. V Tabu opažajo veliko fluktuacijo delavcev iz proizvodnje, tudi čez mejo v Avstrijo, kar pa se v zadnjem obdobju umirja. Skorajda pa ni fluktuacije v upravljavskem delu podjetja. Tab je pripravljen, kot je znano, zaposliti tudi okoli sto delavcev iz prevaljskega Leka, če bo prišlo do nakupa Lekove hale in vzpostavljanja nove proizvodnje na Prevaljah.

Trenutno delavce iščejo tudi v Livarni Vuzenica, ki spada v Skupino Cimos. V Vuzenici je trenutno 275 zaposlenih, zaradi povečanega obsega dela in usposabljanja sodelavcev za delo na projektih v drugih tovarnah pa želijo dodatno zaposliti od 15 do 20 delavcev.

V Livarni Vuzenica tako iščejo strokovnjake s področja livarstva in metalurgije, tako v proizvodnji kot tudi na strokovnih podpornih delovnih mestih v tehnologiji, kakovosti in vodenju proizvodnih procesov. Iščejo tudi strokovnjake s področja vzdrževanja, saj želijo znanje in izkušnje starejših prenesti na nove mlajše sodelavce, so za STA pojasnili v Cimosu.

Nove sodelavce iščejo tudi v jeklarskem podjetju Sij Metal Ravne, kjer mlade privabljajo tudi prek ponujanja kadrovskih štipendij na področju metalurgije, mehatronike, elektrotehnike in oblikovanja kovin.

Drugače pa kaže v podjetju Adient Slovenj Gradec, ki je v tuji lasti in kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Medtem ko so v zadnjih dveh letih zaradi povečevanja naročil vzpostavili 225 novih delovnih mest, pa so pred mesecem dni napovedali, da bodo število zaposlenih prilagodili naročilom, saj se konec letošnjega leta in v prvi polovici prihodnjega leta iztekajo nekateri programi, so za STA pojasnili v koncernu.

"Preverjamo različne scenarije in doslej še nismo sprejeli nobene odločitve," je sporočila direktorica komuniciranja za območje Evrope in Afrike Claudia Steinhoff. Takoj ko bodo imeli izračune, jih bodo predstavili zaposlenim in sindikatu, je še napovedala. Adient je v Slovenj Gradcu septembra lani po podatkih iz letnega poročila zaposloval 698 delavcev, od tega 158 za določen čas. Trenutno ima družba po podatkih koncerna 600 zaposlenih.

GZS: Situacija je pereča

Da se gospodarstvo Koroške že dlje časa sooča z težavami zaradi stanja na trgu dela, opažajo tudi v GZS Koroški gospodarski zbornici. "Situacija je pereča, saj se z vse bolj zahtevnimi tržnimi pogoji pojavlja vse večja kadrovska vrzel," opozarja direktorica GZS Koroške gospodarske zbornice Aleksandra Gradišnik.

Gospodarstvo regije zaposluje predvsem kadre, ki so vezani na predelovalne dejavnosti, velik primanjkljaj kadrov čutijo v turizmu in gradbeništvu. Korošci si zaposlitev najdejo v smeri središča Slovenije, v Savinjsko-Šaleški regiji, na območju Maribora in preko meje v Avstriji. Mnogo koroških podjetij se tako za kadre obrača predvsem na območja nekdanje države, je izpostavila Gradišnikova, ki ocenjuje, da bi dolgoročnejše rešitve morale izhajati iz tesnejših povezav izobraževalnih programov z gospodarstvom.

Zavod za zaposlovanje: Neskladje na trgu se še poglablja

Tudi na koroških uradih za delo zavoda za zaposlovanje ugotavljajo, da ni več na voljo kadrov, ki jih iščejo delodajalci, in da obstaja veliko strukturno neskladje na trgu, ki se po besedah vodje koroških uradov za delo Jasmine Uršič še poglablja.

Sicer pa je podobno kot drugje tudi na Koroškem število brezposelnih v zadnjih šestih letih upadlo. Konec letošnjega septembra je bilo registriranih 2083 brezposelnih oseb, kar je 59 oseb manj kot mesec prej in tudi manj kot konec lanskega leta, ko je bilo v regiji 2198 registriranih brezposelnih oseb. Stopnja registrirane brezposelnosti je na Koroškem julija letos znašala 7,3 odstotka, kar je bilo eno odstotno točko manj od povprečja Slovenije.

Glede zaposlovanja Korošcev v Avstriji pa na zavodu za zaposlovanje opažajo, da interes še obstaja. A čeprav število slovenskih delavcev v Avstriji še narašča, se trend povečevanja umirja. Umirjanje trenda je posledica manjšega števila oseb, ki znajo nemški jezik. Kdor želi delati v Avstriji in zna nemško, se je praviloma že v preteklosti zaposlil, tako je oseb z znanjem nemščine, ki se doslej še niso poskušali zaposliti v Avstriji, manj, ugotavljajo na zavodu.

Na zavodu sicer po navedbah Uršičeve kakšnih podatkov o kadrovskih načrtih v Leku še nimajo. Kot je znano, je Lek napovedal, da bo v dveh letih postopno ukinil proizvodnjo antibiotikov, prevaljska lokacija pa bo postala del prihodnjega globalnega operativnega centra.