c S
Sedmina podjetij že bila tarča kibernetskih groženj 13.10.2019 17:29 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Z digitalizacijo gospodarstva se povečuje tudi izpostavljenost podjetij kibernetskim grožnjam, zato so statistiki podjetja povprašali, kako skrbijo za informacijsko varnost svojih sistemov in podatkov. Več kot polovica jih je odgovorila, da uporabljajo močna gesla, sedmina jih je že bila tarča varnostnih incidentov.

Kako skrbijo za svojo kibernetsko varnost, je državni statistični urad spraševal podjetja z vsaj 10 zaposlenimi. Več kot tri četrtine jih je odgovorilo, da iz varnostnih razlogov posodabljajo programsko opremo ali operacijski sistem, med pogostejšimi odgovori pa so bili še hranjenje kopije podatkov na drugi lokaciji ali v oblaku (62 odstotkov), uporaba močnega gesla za avtentikacijo uporabnikov (57 odstotkov), izvajanje kontrole dostopa do omrežja (57 odstotkov) in uporaba navideznega zasebnega omrežja (37 odstotkov).

Za zdaj še manj razširjena je biometrična metoda za identifikacijo in avtentikacijo uporabnikov, ki temelji npr. na prepoznavanju prstnih odtisov, obraza ali glasu. Vpeljali so jo v štirih odstotkih vprašanih podjetij, kažejo podatki Statističnega urada RS. Prav toliko jih ima sklenjeno tudi zavarovanje kibernetske zaščite, na podlagi katerega jim zavarovalnica povrne škodo, nastalo zaradi morebitnih varnostnih incidentov.

Da ne izvajajo nobenega od varnostnih ukrepov ali postopkov, so odgovorili v 16 odstotkih podjetij. Takih podjetij je največ med majhnimi (18 odstotkov), nekaj manj med srednje velikimi (šest odstotkov) in najmanj med velikimi podjetji (en odstotek).

Najpogostejša tarča kibernetskih napadov in morebitna šibka točka pri zagotavljanju informacijske varnosti v podjetju so zaposleni. Zato je pri zagotavljanju varne uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije njihovo izobraževanje v zvezi s tem bistveno, pravijo statistiki.

Da zaposlene obveščajo o njihovih obveznostih v zvezi z varno uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, je odgovorila nekaj več kot polovica anketiranih podjetij. Med njimi jih je več v storitvenih kot pa v proizvodnih dejavnostih, saj je v teh dejavnostih višji tudi delež zaposlenih, ki pri svojem delu uporabljajo računalnike, povezane z internetom.

V letu 2018 je na težave, ki so bile posledica varnostnih incidentov, povezanih z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, najmanj enkrat naletelo 14 odstotkov podjetij. Najpogostejše težave so bile nedosegljivost storitev informacijsko-komunikacijske tehnologije kot posledice okvare strojne ali programske opreme, uničenje ali popačenje podatkov kot posledice okužbe z zlonamerno programsko opremo in razkritje zaupnih podatkov zaradi vdora ali namernih ali nenamernih dejanj zaposlenih.