c S
Zahtevne tržne razmere oklestile dobiček Kolektorja 13.10.2019 17:03 Idrija, 13. oktobra (STA) - Koncern Kolektor, ki združuje 48 povezanih družb s pretežno industrijskega področja in tudi gradbeništva, je lani ustvaril 20,68 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 45 odstotkov manj kot predlani. Kot so pojasnili v poročilu o poslovanju, se v avtomobilskem delu soočajo s precejšnjimi izzivi, gradbeni del pa beleži dokaj visoko rast.

Prihodki iz poslovanja skupine so se lani v primerjavi z letom 2017 povečali za 15 odstotkov na dobrih 798 milijonov evrov, je razvidno iz poročila, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Skupina, ki jo obvladuje krovna družba koncerna Kolektor Holding, je medtem ustvarila 839,4 milijona evrov prihodkov oz. 14 odstotkov več kot predlani, dobiček iz poslovanja pa se je skrčil za 42 odstotkov na 23,57 milijona evrov.

Kot je zapisal predsednik koncerna Radovan Bolko, so lanske prodajne cilje večinoma dosegli, manj uspešni pa so bili pri ciljih, povezanih z donosnostjo in dodano vrednostjo. Na tem področju so se slabše od načrtov odrezale vse tri divizije.

Za načrtovanimi rezultati je najbolj zaostala divizija komponent in sistemov, kjer so se poznali zmanjšana prodaja avtomobilov, visoki stroški sanacije programa hibridike, padec prodaje in nižje cene najdonosnejših izdelkov komutatorskega programa ter velika vlaganja v program elektronike in pogonov, pa tudi v digitalizacijo.

Proizvodnja komutatorjev, sestavnih delov vseh elektromotorjev in posledično pomembnih komponent za avtomobilsko industrijo, predstavlja osnovno dejavnost skupine. Najpomembnejša na tem področju je družba Kolektor Sikom, največje proizvodno podjetje v koncernu. Prihodki Kolektor Sikoma so lani v primerjavi z letom 2017 upadli za štiri odstotke na 119,54 milijona evrov, čisti dobiček pa za 11 odstotkov na 10,26 milijona evrov.

Kot je pojasnil predsednik sosveta koncerna Stojan Petrič, so v minulih letih programu komutatorjev namenili premalo pozornosti, kar se je odrazilo v slabših prodajnih rezultatih programa. "Zato se pričakuje, da se temu programu v naslednjih letih da večjo težo in s tem tudi ohranjanje najmanj obstoječih količin," je zapisal.

Divizija elektroenergetike je prodajni načrt lani sicer presegla, vendar predvsem program transformatorjev zaradi težav s pridobivanjem naročil in posledično nižanja ponudbenih cen ni dosegel pričakovane marže.

Divizija inženiringa in tehnoloških sistemov je predvsem zaradi programa gradbeništva, ki je postal največji program koncerna, dosegla "lepo rast", vendar zaradi dviga cen materialov in storitev podizvajalcev prav tako ni dosegla načrtovane dobičkonosnosti.

V skupini Kolektor pričakujejo, da bodo razmere zahtevne tudi letos. Kot so poudarili, so v zadnjem času tudi kupci napovedali pričakovanja o petletni stagnaciji avtomobilskega trga z bistvenim znižanjem stopnje rasti ali celo nazadovanjem prodaje. Dodatne motnje bi po njihovih ocenah lahko prinesla tudi "geopolitična volatilnost".

Petrič je tako ocenil, da se letos in prihodnje leto bistvenega napredka v uspešnosti poslovanja koncerna ne pričakuje. Kot razlog je navedel tudi nedokončanje optimizacije notranjih procesov. Ne skrbi pa ga kadrovski vidik, saj Kolektor po njegovih ocenah predstavlja "dobro blagovno znamko ter s tem tudi dodaten potencial za ohranjanje in pridobivanje najboljših kadrov".